„Sunt o persoana foarte sociabila, am mult prea multa nevoie de ceilalti”, ar fi expresia care defineste o persoana dependenta.
Personalitatea dependenta este caracterizata prin doua aspecte primordiale: nevoia de sustinere din partea celorlalti si teama de a nu strica relatiile formate cu ceilalti. Nesiguranta de sine ii determina sa se agate de celelalte persoane si sa devina dependente.
Cum recunoastem o persoana dependenta?
Iata 5 posibile „simptome”:
1. Inainte sa ia o decizie importanta, cere parerea altora intotdeuna;
2. Sunt in stare sa faca orice pentru altii;
3. Nu stiu sa spuna NU
4. Sunt foarte sensibili la critici si la schimbare;
5. In grupul de prieteni nu propun activitati noi, subiecte noi de conversatie, ci se las duse de „val”.
Care sunt cauzele formarii personalitatii dependente?
Bineinteles ca, nu toti oamenii ajung sa fie dependenti. Specialistii sustin ca anumite comportamente parentale, atitudini educative, evenimente de viata ar putea induce trasaturile persoanei dependente.
Niste parinti hiperprotectori le pot transmite copiilor sentimentul ca lumea este este plina de primejdii, viata de neprevazut si ca nu se vor descurca singuri niciodata.
Evenimentele de viata, precum despartirile de parinti pe termen lung, ii determina pe copii ca la varsta adulta sa se ataseze prea tare de cei din jur din teama de a nu-i pierde, asa cum au simtit cand erau mici la plecarea parintilor.
Cum ne comportam cu persoanele dependente?
A fi o persoana dependenta nu inseamna ca suferi de o boala contagioasa, astfel incat nu trebuie sa-i etichetam si sa –i respingem, din contra sa-i ajutam.
Cum putem face asta? Ei bine, asa cum spune o vorba romaneasca, „orice pasare vorbeste pe limba ei”, trebuie sa ne adaptam comportamentul in functiile de nevoile sale.
Cati oameni sunt intr-un singur om? Tot atatia cate stele sunt cuprinse intr-o picatura de roua sub cerul cel limpede al noptii.
M.Eminescu
Iata o serie de sugestii care sa te ajute sa intelegi o persoana dependenta:
– Incurajeaza-i initiativa si nu reusita; persoanei dependente ii lipseste spiritul de initiativa si curajul de a actiona, de aceea in momentul in care vine cu o propunere, este necesar sa o sustii, pentru a-i oferi incredere;
– Cere-le punctul lor de vedere; persoanele dependente cer intotdeuna pareri, sugestii, sfaturi, din cauza ideii ca ei nu sunt buni la nimic, le lipseste increderea in fortele proprii, de aceea este util sa aflati si punctul lor de vedere;
– Faceti un schimb de roluri; pentru 1 minut incercati sa-i povestiti despre ce inseamna sa fii nesigur pe tine, cum e atunci cand nu te simti util, de ce vrei ca toata lumea sa te aprecieze etc. in acest fel ii deschideti poarta spre a se confesiona, ii oferiti protectia de care are nevoie si nu in ultimul rand sentimentul ca nu e singurul aflat in situatia respectiva;
Cum sa nu va comportati cu persoanele dependente?
Pentru a-i ajuta pana la capat este necesar sa stii o serie de trucuri cu ASA NU:
-nu le abandonati din cauza comportamentului dependent si sa le lasati sa se descurce singure;
-nu luati decizii in locul lor;
-nu le criticati initiativele;
Unii ne ajutam pe altii, nu uitati sa dati dovada de intelegere, cooperare si respect pentru toti cei care se afla intr-un impas. Nimic nu este imposibil, este necesar sa apelati la un ajutor specializat pentru rezolvarea diverselor probleme,uneori nu doar timpul le rezolva pe toate!
Alte ARTICOLE PSIHOinFormat DE DEZVOLTARE PERSONALA: