Frica de succes este destul de comuna si adesea umbla deghizata, facandu-ne sa credem ca de fapt ne temem de esec. Insa frica de succes sta la baza multor comportamente ineficiente si disfunctionale care ne determina sa nu mai fim receptivi la oportunitatile vietii si sa le pierdem. Cand ne este prea frica sa ne mai asumam riscuri si sa ne miscam in directia obiectivelor noastre – in mod constient sau inconstient – ne blocam si de fapt nu mai actionam in nicio directie.
In randurile de mai jos vom vedea impreuna ce este frica de succes si cauzele acesteia.
Frica de succes
Frica de succes nu este un termen nou, ci a facut obiectul de interes al psihologilor inca din anii 1970, iar printre pionerii psihologi care a acordat o atentie deosebita subiectului a fost Matina Souretis Horner, presedinte a Colegiului Radcliffe. Descoperirile ei, in special cele care abordau frica de succes la femei, au fost foarte mult dezbatute si controversate, mai ales ca la acea vreme statutul femeii in mediul profesional nu era privit ca o prioritate.
De atunci si pana acum, cercetatori si psihologi la un loc, au cazut de acord ca frica de succes este comuna atat la femei, cat si la barbati si este exprimata in toate domeniile de viata: famile, sanatate, sport/hobby, bani etc.
Asa cum spuneam la inceput, frica de succes este adesea confundata cu frica de esec, insa trebuie mentionat ca desi par a fi opuse, simptomele lor se intalnesc in mai multe puncte comune.
Semnele fricii de succes
Poate cea mai mare problema pe care o reprezinta frica de succes este ca se manifesta la cei mai multi oameni la nivel inconstient, ceea ce ii face pe acestia nici sa nu isi dea seama ce ii tine de fapt pe loc.
Daca ai ganduri si/sau frici similare celor descrise mai jos, atunci s-ar putea ca si tu sa ai teama de succes:
- Nu le vorbesti celorlalti despre realizarile tale (in special necunoscutilor)
- Eviti si amani atunci cand ai proiecte mai mari de realizat (de la proiecte profesionale, pana la conceperea unui copil)
- Eviti proiecte care te-ar putea propulsa catre recunoasterea publica
- Compromiti frecvent propriile obiective, pentru a evita conflictul intr-un grup sau in familie (de la a-i spune unui coleg ca-l ajuti dupa ce iti termini mai intai treaba ta, pana la a renunta sa iesi in oras ca sa pregatesti cina)
- Iti auto-sabotezi munca si dorintele, convingandu-te singur ca nu esti suficient de bun (destept, frumos, important etc.) ca sa reusesti sa le obtii
- Simti, inconstient, ca pe undeva nu meriti sa te bucuri de succes in viata (poate din solidaritate cu familia ta, poate din stima de sine scazuta etc.)
- Crezi ca meriti succesul, dar esti convins si simti ca nu vei fi in stare sa-l mentii. Te gandesti ca pana la urma ceva se va intampla si este posibil sa cazi mai jos decat ai inceput, asa ca practici mentalitatea “de ce sa ma mai obosesc” sau “ prefer sa nu cad de foarte sus”
- Te simti vinovat de succesul obtinut pana acum (mai ales daca un membru al familiei nu a obtinut succesul in viata)
Cauzele fricii de succes
Teama de succes are cateva posibile cauze, constatate la majoritatea persoanelor care o detin:
- Ne temem sa nu fim raniti – cu cat urci mai sus, cu atat te temi ca daca vei avea o cadere, aceasta va fi foarte dureroasa
- Ne temem de munca si responsabilitati in plus – succesul presupune efort pentru mentinere
- Ne temem de criticism
- Ne temem de expunere si solicitari nedorite – persoanele de succes sunt adesea solicitate pentru acordarea sprijinului (cunostinte, emotional, material)
- Ne temem de respingere si singuratate – ex.: familia poate contesta actiunile “riscante” ale unei persoane de succes (de la mutatul in alt oras, pana la deschiderea unei afaceri)
- Ne temem de sabotaj si “inamici” – invidie, concurenta neloiala etc. (de la copiatul la examene, pana la sabotarea unei afaceri)
- Ne temem ca nu vom mai avea suficient timp si pierdem stilul de viata actual (poate comod, dar inconvenient)
Asadar, la baza fricii de succes sunt inglobate o multitudine de alte temeri, generate in mare parte de gandurile, obiceiurile si comportamentele noastre frecvente si obisnuite. Pentru a reusi, intotdeauna este necesar sa iesim din aceasta zona stramta de comoditate atitudinala si sa ne responzabilizam mai mult asupra notiunilor pe care le detinem.
Ca sa ai succes nu este necesar sa ai doar idei, ci si o atitudine potrivita fata de viata, oameni, munca si mai ales fata de propria persoana. Uneori, daca am avut sansa, aceasta atitudine o invatam inca din primii ani de viata de la parintii nostri, dascalii nostri, dar daca nu, atunci putem incepe oricand. Primul pas este sa devii constient de ceea ce gandesti, sa inveti sa-ti controlezi gandurile si sa iti schimbi obiceiurile.
Ca sa indepartezi o frica este necesar sa o infrunti, sa vezi ce contine si sa cauti solutii pentru a o indeparta; sa te inconjori de oameni care au reusit inaintea ta sa studiezi succesul si ce inseamna el.
Ma intereseaza care este si parerea ta cu privire la aceasta teama, daca traiesti o astfel de emotie si daca ai reusit sa o depasesti, sa ne povestesti cum ai procedat.
Multumesc ca ma urmaresti!