Daca ajungi cumva sa fii perechea unui narcisist, atunci probabil ca te vei simti tot timpul ca un soi de satelit afectiv. In relatiile interpersonale, egoul functioneaza ca un soare: ocupa locul central, este orbitor si daca te apropii prea mult te pulverizeaza. Persoanele narcisiste se considere pe ele insele speciale si unice, in timp ce pe ceilalti ii considera inferiori, supusi lor sau ca pe niste pioni.
Este foarte greu sa pornesti la drum iubind pe cineva care este mai mult indragostit de el insusi. Practic nu mai ai loc. Este ca si cum ai incepe din prima zi sa te confrunti cu o situatie de infidelitate, pentru ca in permanenta vei fi inselat de relatia pe care narcisistul o are cu sine. Egolateria nu mai poate oferi si altcuiva un coltisor in care sa se simta iubit si protejat. Mai mult, iubirea impartasita cu o persoana egocentrica va implica mereu si prezenta unei alte „entitati”: aroganta. Paradoxal, cu cat il iubesti mai mult pe narcisit, cu atat ii alimentezi mai mult sentimentul de superioaritate si cu atat mai mult se va indeparta de tine. Dupa ce te va goli, te considera inutil pentru ca si-a atins obiectivul si va pleca sa isi caute urmatoarea sursa de admiratie si iubire. Ceea ce ne conduce la adeverirea altor „prezente” in relatia cu narcisistul: indiferenta, lipsa de empatie si consideratie fata de sentimentele si viata celui care il iubeste. Nimeni nu poate rezista pe termen lung in asemenea conditii, fara a nu risca deterioarea – uneori severa – a stimei de sine si in general a propriei sale buna functionalitate si eficienta.
Narcisistul nu isi poate intelege seamanul, pentru ca traieste adancit in propriile sale nevoi si sentimente. Fiind egocentrist, nu stie sau nu vrea sa fie preocupat de altceva decat de el insusi, iar de aici rezulta si distantarea lui afectiva. In mod paradoxal, tocmai aceasta deconectare afectiva fata de orice care nu il implica si pe el, il ajuta, in general, sa obtina performante in alte arii ale vietii, uneori remarcabile. Acesta este de multe ori si un prim punct de atractie pe care ceilalti il simt fata de el. O prima reactie in indragostirea fata de un narcisist este admiratia, iar narcisistul va face tot ce ii sta in putinta sa o castige si sa o mentina. Pentru narcisist, admiratia celorlalti este precum aerul si, constient fiind de potenta acesteia, o va folosi ca mijloc de manipulare in atragerea unui partener.
La inceput narcisistul nu isi va etala toate realizarile si nici nu isi va scoate la lumina elementele sale egocentrice, il va lasa pe celalalt sa le descopere singur, el doar aruncand din cand in cand cate un indiciu. In schimb se va concentra pe celalalt si ii va alimenta subtil egoul pana ce, cel din urma, va ceda si va deveni dependent de atentia sa. De aici incolo, narcisistul isi va scoate armele si va folosi din plin egoismul si manipularea sa.
Narcisistul tinde sa abuzeze de bunurile pe care le imparte cu partenerul si sa le foloseasca la intamplare, indiferent daca vorbim despre bunuri fizice, psihologice sau emotionale. Una dintre premisele care guverneaza comportamentul narcisistului este aceea ca scopul scuza mijloacele, scopul fiind chiar el insusi, iar mijloacele, cei din jur. Celalalt aproape fara sa-si dea seama cand s-a intamplat se gaseste pus in serviciul intereselor proprii persoanei narcisiste. Pentru narcisist primeaza utilitatea celuilalt inaintea afectivitatii si isi planuieste cu grija strategiile de subordonare a celorlalti.
Isi aleg cu grija victima, trec rapid in revista avantajele pe care le-ar putea obtine de la ea si apoi o introduc subtil in jocul manipularii lor, care poate lua forma invinuirii, seductiei, intimidarii, sexualitatii sau a oricarui alt tip de santaj.
Pentru un narcisist imaginea sociala pe care o proiecteaza este principala sa carte de vizita, motiv pentru care fie ca este vorba de clasa sociala, faima sau aspect fizic, ceea ce aduce in plus partenerul sau in ecuatia lor relationala, trebuie sa alimenteze imaginea sa de „barbat de succes” sau „femeie de succes”.
Sa te concentrezi numai asupra propriei persoane, indiferent in ce fel ai face-o, implica o ruptura, o izolare, o amutire si o incapacitate de a intelege.
Cu cat societatea moderna ridica la rang de virtute individualitatea si capacitatea de a te descurca de unul singur, cu atat observam aparitia unui spectru din ce in ce mai larg de comportamente narcisiste in jur. Un alt paradox al individualitatii narcisiste sau cu elemente narcisiste: nu poate trai nici impreuna cu ceilalti, dar nici fara ei. Totul se rezuma la crearea unor relatii pe verticala. Conceptul egalitatii este mult prea dureros pentru egoul narcisistului. Persoanele narcisiste vor interpreta o critica amicala sau exprimarea unui dezacord ca pe o insulta si o lipsa de respect fata de statutul lor special.
De aceea, inacceptabila propunere amoroasa a narcisistului se invarte in jurul a trei atitudini irationale: „ Nevoile mele sunt mai importante decat ale tale” – lipsa consideratiei afective, „ Ce noroc ai ca sunt impreuna cu tine” – superioritate/infatuare, „Daca ma critici, inseamna ca nu ma iubesti” – hipersensibilitate la critica.
Daca cineva vede in comportamentul unei persoane aceste trei atitudini, indiferent de formele in care ele se manifesta, atunci se poate opri si isi poate reconsidera propria persoana: „Nevoile mele nu sunt importante?”