Putem trai cu seriozitate FERICIREA?
Calatorind cu gandul prin domenii precum religia si filozofia, am constatat ca indiferent de epoca sau cultura exista o similitudine fantastica in ceea ce priveste parerile despre virtute si forta morala. Desigur, de-a lungul timpului scolile de gandire, traditiile si diferiti mari ganditori, nu s-au pus intotdeauna de acord in privinta unor concepte sau a unor detalii, dar majoritatea (printre care si Marc Aureliu, Confucius, Aristotel, Codul Samurailor, Toma D’aquino etc.) include sase virtuti fundamentale pe care omul ar trebui sa le aiba pentru a trai fericirea:
1. Curajul
2. Dreptatea
3. Intelepciunea (cunoasterea)
4. Iubirea si umanitat
5. Cumpatarea
6. Spiritualitatea si transcendenta
Psihologia s-a ferit in a folosi termenul de virtute, si foloseste termenul de calitate, insa vom vedea ca in spatele fiecarei calitati sau vituti sta de fapt un ansamblu de aptitudini.
Spre exemplu, intelepciunea poate fi descrisa de aptitudini ca dorinta de a invata, curiozitate, originalitate, inteligenta sociala si simtul perspectivei, iar iubirea poate include generozitatea, blandete, empatie, capacitatea de a avea grija de ceilalti, aptitudinea de a iubi si de a fi iubit.
Daca vreti, putem numi virtutile filozofilor precum intelepciune, iubire, dreptate – valori scop. Adica acele tinte care o data atinse reprezinta substanta plinatatii noastre ca fiinta umana. Si daca ne gandim un pic, vom observa cum in spatele actiunilor si dorintelor noastre se gasesc intotdeauna aceste valori scop. Si, de asemenea putem numi aptitudinile precum generozitate, curiozitate, a iubi – valori mijloc.
Cu alte cuvinte, prin intermediul valorilor mijloc, ne putem atinge valorile scop si, mai mult de atat, putem observa si o diferenta foarte importanta intre ele: valorile mijloc implica actiune! Si aceasta este o veste buna, pentru ca daca suntem nemultumiti ca nu ne-am atins un scop, inseamna fie ca nu am actionat adecvat (nu am folosit aptitudinile potrivite), fie nu ne-am dezvoltat suficient setul aptitudinal, ceea ce ne duce mai departe la intarirea faptului, ca sta foarte mult in puterea noastra atingerea scopurilor, prin dezvoltare.
Afla si tu acum care iti sunt scopurile in viata, pentru a vedea daca actionezi adecvat. Cum? Incepe cu un domeniu al vietii – spre exemplu banii – si intreaba-te: care este motivul pentru care am nevoie sa am X suma de bani in viata? Sau daca as sti ca voi avea mereu X suma de bani in viata atunci cum m-as simti? – raspunsul va fi probabil ceva de genul: ma voi simti in siguranta, sau voi avea stabilitate, sau voi avea putere si control etc. – acestea reprezinta valorile scop, iar banii sunt doar un mijloc prin care le obtii.
Daca ti-a placut, inscrie-te si tu pe site pentru a primi in continuare articole!