Am inceput sa-ti vorbesc in articolul “Inclinatia naturala a omului este optimismul?” despre problema depresiei si am mentionat cateva informatii despre modul in care evolutia sociala, care pe langa nenumaratele sale beneficii, ne forteaza la o schimbare pentru care nu suntem inca pregatiti (genetic). Faptul ca suntem nevoiti sa traim intr-un mediu artificial creat (majoritatea urbana), ne determina sa ne indepartam de la esenta si evolutia noastra naturala ca specie integrata in natura. Mintea “merge” cu viteza mult mai mare decat corpul si practic toate inventiile (dezvoltarea tehnologica in special) omenirii in ultimul secol si jumatate ii transmite omului ca el este prea incet. Tehnologia incepe sa se transforme dintr-un instrument la indemana omului, la un factor de mediu la care omul trebuie sa se adapteze ca sa faca fata noilor cerinte sociale (ex: copilul caruia i se impune sa invete de la varste fragede utilizarea calculatorului, pentru ca acesta va fi viitorul lumii lui).
Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 340 de milioane de oameni sufera de depresie in intreaga lume si peste 30% din femeile care traiesc in tari dezvoltate sufera de o forma de depresie pana la 30 de ani. Procentul acestora creste o data cu numarul sinuciderilor la cele cu varsta peste 38 de ani. Tot OMS a prezis in anul 2001 cand s-au centralizat aceste date statistice ca in urmatorii 50 de ani, depresia va fi o cauza majora de deces, imediat dupa afectiunile cardiace. Cu alte cuvinte diferenta statistica intre decesele cauzate de afectiuni cardiace si cele cauzate de o forma de depresie, incepe sa scada. Studii si mai recente ne arata cum depresia este un factor signifiant care contribuie la bolile coronariene, si fara a se face o legatura de cauzalitate directa prezenta ei a fost consemnata din ce in ce mai des in cazul diabetului, a unor forme de cancer, osteoporoza, fibromalgie, dureri cronice si chiar in afectiuni ale ochiului. Si toate aceste date nu includ rolul depresiei in dependente si diferite conditii aparute ca rezultat al unui stil de viata negativ, cum ar fi in obezitate, sedentarism, izolare si stres.
Depresia a inceput sa fie comparata cu ciuma Evului Mediu, datorita caracterului sau pervaziv si extinderii sale rapide fara sa se fi descoperit inca o cauza sigura a aparitiei acesteia si nici a vreunui tratament panaceu pentru fiecare caz. In urma rapoartelor studiilor asupra depresiei s-a desprins mai cu seama o idee, aceea ca nimeni nu este imun in fata depresiei si ca in epoca moderna fiecare persoana de-a lungul vietii sale a suferit, sau cineva foarte apropiat a avut o forma de depresie, sau stare depresiva.
In ciuda faptului ca abordarea in vindecarea depresiei se axeaza pe schimbarea interioara (medicamente, psihoterapie etc.), realitatea acestei afectiuni ne arata ca abordarea se necesita extinsa si dinspre exterior in interior. Cu alte cuvinte nu mai este suficient sa te vindeci din interior spre exterior, ci trebuie sa lucrezi simultan si la schimbari exterioare care sa duca la vindecarea interioara.
Un aspect care joaca un rol foarte important in vindecarea depresiei sunt relatiile dezvoltate de catre individul afectat. Matricea relationala care ne inconjoara, poate prezice cu o acuratete destul de mare daca suntem sau nu pasibili de o forma a depresiei.
Desigur, nu ne putem intoarce la formele de organizare sociala a tribului, insa vom vedea impreuna ca desi suntem “tehnologizati”, in esenta multe dintre nevoile noastre emotionale sunt neschimbate.
Cum putem sa le impacam pe amandoua? Urmareste aceste articole si iti voi dezvalui pas cu pas cum anume sa incepi sa te regasesti si sa-ti dezvolti relatii umane si mai putin virtuale. Cum anume sa-ti recunosti esenta nevoilor tale reale si nu cele pretinse de un mediu artificial creat (care in esenta ar trebui sa te deserveasca el pe tine si nu vice-versa!)
Lasa comentariile si ingrijorarile tale mai jos si trimite articolul cuiva care stii ca sufera de o forma sau alta de depresie!
Pe curand!
ALTE ARTICOLE DESPRE DEPRESIE/STARI DEPRESIVE: