Odata cu varsta creste si cantitatea de informatii pe care am acumulat-o si pe care o folosim pentru a face fata situatiilor pe care viata ni le ofera. Acest lucru ne face mai rezistenti si mai capabili insa, unele situatii si anumite trasaturi de personalitate ne pot face sa nu ne ridicam la inlatimea noilor incercari,ajungand astfel la interiorizare. Odata ajunsi la varsta a treia, sentimentul de incapabilitate dispus in mai multe sfere ale vietii, tinde sa ne atraga in sfera depresiei.
O perioada a pierderii sau a castigului?
Chiar daca schimbarea este o constanta in viata noastra si ar trebui sa o vedem ca parte din proces, unii parinti se pot simti in plus datorita schimbarii dinamicii familiei. Iesirea la pensie poate coincide cu momentul in care tu te-ai mutat de acasa, ti-ai intemeiat o familie sau ai avut primul copil. Statutul social al parintelui se modifica odata ce propriul sau copil devine la randul sau parinte. Acest statut poate avea de suferit si din cauza pierderii locului de munca si a venitului asigurat de acesta, venit care intretinea statutul social.
Situatia depinde de la persoana la persoana, si de felul in care si-a gestionat pana in momentul pensionarii timpul, relatiile si finantele.Cazul cel mai fericit este acela in care odata iesit la pensie, esti sanatos si abia astepti perioada pentru a intreprinde activitati pe care le-ai amanat din cauza lipsei de timp.
Totusi, mentinerea relatiilor presupune intr-o anumita masura si anumite cheltuieli. Acei parinti care vor percepe aceasta perioada ca pe o perioada de tranzitie, o perioada in care este normal sa ocupe un alt loc in societate, vor folosi timpul si resursele in mod constructiv si isi vor forma un nou stil de viata. Ceilalti, care vad totul ca pe o pierdere, vor suferi cel mai probabil o forma de depresie.
Semnele depresiei
Persoanele care trec prin episoade depresive sustin ca :
- In viata lor nu exista nimic bun ;
- Nu pot scapa de sentimentul de nefericire;
- Se simt deprimati si nu gasesc motivatia pentru a intreprinde activitati.
Depresia se poate manifesta si sezonier. Acei parinti care isi schimba comportamentul cu precadere in timpul iernii denota o predispozitie catre depresie.
Iarna, datorita micsorarii perioadei in care primim lumina direct de la soare si din cauza limitarii activitatilor pe cale le putem practica in spatii deschise, parintele care nu gaseste activitatile potrivite pentru a-si consuma energia ajunge sa aiba un program haotic care poate ajunge sa ii afecteze sanatatea. Combinata cu un consum de alcool problematic, situatia poate scapa foarte usor de sub control. In functie de gen si personalitate, parintele atins de depresie poate trece prin stari anxioase si crize de plans sau poate fi apatic si retras. Daca persoana de care sunteti ingrijorat este intr-un stadiu avansat al depresiei, va puteti da seama daca el si-a pierdut interesul pentru propria infatisare si pune pe ultimul loc igiena personala.
Daca persoana :
- nu se poate odihni,
- isi pierde pofta de mancare,
- slabeste,
- sufera de constipatie sau de deshidratare,
atunci puteti fi sigur ca aceste simptome stau la baza neglijarii propriei persoane.
Este foarte importanta diagnosticarea corecta a acestei boli, pentru a nu accentua suferinta. Parintele nu va cauta ajutor, asa ca dumneavoastra, ca membru al familiei, trebuie sa observati cu atentie comportamentele neobisnuite. Depresia se poate vindeca, daca este trata corespunzator.
Pasii catre starea de bine
- Atentia noastra trebuie indreptata si catre parinti. In cele mai multe cazuri, unul din copii sau membrii familiei semnaleaza nereguli de comportament. Astfel, persoana in nevoie ajunge sa primeasca ajutor specializat. In astfel de situatii, medicul cere si ajutor din partea familiei, pentru a lucra impreuna in acest proces de a face parintele sa se simta confortabil si sa se accepte si sa se placa asa cum este in momentul actual.
- Familia poate cere ajutor si unui Centru de zi, care ofera beneficiarilor companie, ingrijire, activitati.
- Este extrem de important ca ajutorul din partea celor apropiati sa fie unul sustinut si de lunga durata, pentru a evita recaderea in depresie.
- Uneori, din tratamentul pentru depresie fac parte si medicamentele, dar acestea pot avea efecte adverse nedorite.
- Cu ajutorul unui psihoterapeut, parintele va putea sa se descarce intr-un mediu securizant. Terapeutul va folosi tehnici care sa ajute persoana sa dezvolte noi moduri de a face fata problemelor.
Referinte bibliografice: „ Tinerete fara batranete” – Garrett, G., Cris Book Universal, 1994
ALTE ARTICOLE PSIHOinFormat DESPRE DEPRESIE:
- Depresia este o chestiune de ignorat?
- Inclinatia naturala a omului este optimismul?
- Cum stai cu stima de sine?