21 Citate Celebre si Cum sa Le Folosesti in Dezvoltarea Personala

Benjamin Disraeli spunea ca “intelepciunea si experienta unui popor sunt perpetuate prin citate”. Desigur se referea la toate formele prin care aceasta esenta a experientei pe care ne-o da viata se transmite: proverbe, zicale, poezie, citate etc.

Ocazional citim in mod voit sau intamplator diverse citate menite sa trezeasca ceva in noi sau chiar sa ne motiveze. Toate acestea sunt inspirate din viata si unii oameni ce le-au trait le-au exprimat in cuvinte.

Am ales mai jos 21 de citate celebre care pe mine m-au inspirat si in care m-am regasit. Va invit sa le cititi si sa-mi spuneti care v-a placut cel mai mult sau care v-a facut sa tresariti:

1. “Cuvintele frumoase costa putin. Si totusi, cat de multe obtin!” Blaise Pascal – Stim toti ca “vorba dulce mult aduce”, insa nu mereu le facem celor din jurul nostru complimente. O vorba buna aduce o stare de bine resimtita de ambii parteneri de dialog. Cand a fost ulima oara cand i-ai spus cuiva ceva frumos?

2. “Cel mai bun mijoc de a-ti tine cuvantul este sa nu-l dai niciodata.” Napoleon Bonaparte – Dezamagirea duce la lipsa de incredere in ceilalti. Vi s-a intamplat sa fiti dezamagiti cand cineva din jurul vostru nu si-a respectat cuvantul? Dar voi?

3. “Singuratatea este opera de convertire la tine insuti.” Emil Cioran – A fi singur presupune a fi mai sincer cu tine, a fi doar tu si cu gandurile tale, a invata sa te accepti Cand ai stat ultima oara de vorba cu tine si sa te intrebi cum te simti, ce gandesti si ce se mai intampla in viata ta?

4. “Candva, totul va fi bine, iata speranta. Acum totul este bine, iata iluzia.” Voltaire – Daca totul ar fi bine si frumos in viata noastra, ce am mai face? Am sta oare degeaba, am lasa timpul sa curga pe langa noi fara ca noi sa ne mai aducem aportul? Speranta este un rezultat al actiunii, apare atunci cand te vezi facand ceva.

5. “Cand vorbesti mult, aproape intotdeauna spui ce nu ar trebui spus.” Confucius – Cele mai mari gafe intr-o discutie lunga se produc atunci cand ne pierdem in amanunte si divagam de la subiect. Cat de des ti se intampla sa ajungi cu discutia in alta directie si sa iti uiti scopul initial?

6. “Un copil poate oricand sa invete un adult 3 lucruri: cum sa fie multumim fara motiv, cum sa nu stea locului niciodata si cum sa ceara cu insistenta ceea ce isi doreste.” Paul Coelho – Ar trebui sa reinvatam de la copii auntenticitatea si sa ne reamintim ca resursele copilariei nu se pierd in noi, doar trebuie reactivate.

7. “Nu rupe firul unei prietenii, caci chiar daca il legi din nou, nodul ramane.” Octavian Paler – Uitam, dar nu iertam. S-a intamplat sa spuneti vreodata acest lucru? Cam asa este si cu prieteniile care au fost intrerupte, parca nimic nu mai e la fel. Insa poate fi mai bine, relatia poate capata o alta dimensiune si poate fi chiar mai buna.

8. “Singura cale de a avea un prieten este sa fii unul.” Ralph Waldo Emerson – Pe principiul primesti ce oferi, cam asa este si intr-o prietenie. Nevoia de reciprocitate intr-o relatie de prietenie este prezenta si importanta. Cat de reciproce sunt relatiile tale?

9. “Cel mai bun mod de a te inveseli este sa incerci sa inveselesti pe altcineva.” Mark Twain – Starea de bine este transmisibila. Daca intrati zambind intr-o incapere cu mai multe persoane, cate zambete credeti ca vi se vor intoarce?

10. “Varsta este ceasul meu desteptator” Ernest Hemingway – Daca aveam 20 de ani….ce multe as mai face. Dar daca ai 50, ce-ai vrea sa faci?

11. “Cand vezi un om bun, incearca sa-l imiti; cand vezi un om rau analizeaza-te.” Confucius – Ne plac oamenii blanzi, optimisti, veseli si plini de viata si avem tendinta naturala de a fi ca ei. Nu ne plac oamenii morocanosi, pesimisti, nemultumiti si ii criticam. Dar oare de ce nu plac? Ce fel de sentimente ne trezesc, cu cine vi se pare ca seamana ei?

12. “Succesul este abilitatea de a trece de la un esec la altul fara pierdere de entuziasm.” Winston Churchill – Ati observat vreodata un copil care invata sa merga de cate ori cade si de cate ori se ridica? Care este rezultatul final? Invata sa mearga. Cam asa este si cu succesul. Cu cat ne ridicam mai des si o luam de la inceput cu atat avem mai multe sanse sa reusim intr-un final sa ajungem unde ne-am propus.

13. “Cuvantul este un mijloc imperfect de comunicare.” Camil Petrescu – De multe ori incercam sa transmitem un mesaj dar nu ne gasim cuvintele potrivite si se mai intampla ca celalalt sa nu inteleaga ce vrem de fapt sa-i spunem. Este adevarat ca ne-ar trebui mai mult decat cuvinte pentru a exprima ceea ce simtim sau ce dorim sa transmitem?

14. “Increderea in sine este increderea in rezultatul lucrului tau.” Tudor Arghezi – Cum te simti atunci cand iti iese ceva bine? Satisfactia resimtita ne da o stare de bine, de incredere in propria persoana. Tu ai incredere in ceea ce faci?

15. “Toate visele ni se pot indeplini daca avem curajul sa le urmam” Walt Disney – Care este visul tau sau ce visai sa te faci cand erai mic? Ai incercat sa faci ceva in aceasta directie? Cum crezi ca ar fi fost viata ta daca iti urmai visul?

16. “Daca nu-ti place ceva, schimba-l. Daca nu-mi place nimic altceva, schimba-ti atitudinea.” Peter Culleton (un prieten irlandez) – Tuturor ne vine mai usor sa zicem ca nu ne plac lucrurile care ne provoaca disconfort. Dar v-ati gandit vreodata ca disconfortul este la noi si nu in situatie? Oare din ce motiv nu ne place acel ceva? Cand ne-am mai intalnit cu acea situatie si nu ne-am simtit confortabil?

17. “Cea mai buna zi din viata ta este aceea inca care decizi ca viata ta iti apartine numai tie, fara scuze si pretexte, fara cineva pe care sa te sprijini, baza sau pe care sa-l poti acuza. Darul este al tau – o uimitoare calatorie – si numai tu esti responsabil pentru ce traiesti. Aceasta este ziua in care viata ta incepe cu adevarat.” Bob Moawad – Adesea ni se intampla sa ne gasim scuze, sa dam vina pe ceilalti, pe mediul inconjurator, pe anturaj sau pe familie pentru a ne justifica lipsa de motivatie sau esecul. Sunt ei oare responsabili pentru modul in care ne traim propia viata? Ce se intampla atunci cand suntem fericiti? Tot ei sunt de vina?

18. “Daca nu stii in ce port vrei sa ajungi, nici un vant nu este favorabil.” Seneca – Ti s-a intamplat vreodata sa spui ca nimic nu-ti iese, ca ai vrea sa schimbi ceva, dar nu stii ce? Cand noi nu stim ce vrem, cum ar putea oare sa stie altii?

19. “Copiii gasesc de toate in nimic. Adultii, nimic in toate.” Giacomo Leopardi – Ce-ati face cu cateva boabe de porumb si o sticla de plastic goala? Nimic? Dar un copil? Cel mai probabil un copil ar baga boabele de porumb in sticla si apoi s-ar chinui sa-i puna dopul. Va imaginati cata bucurie ati vedea in ochii lui cand boabele ar incepe sa zdragane in sticla?

20. “Joaca trebuie sa ramana viata ta. Munca trebuie sa fie doar un mijloc de a te juca. Nu-ti transforma viata intr-o rutina de munca pentru ca scopul vietii este joaca.” Osho – Facem lucrurile pentru ca trebuie sau pentru ca ne place? Va amintiti ce simteati cand erati copii si va jucati? Activitatile tale zilnice te fac sa te simti tot asa? Daca nu, ce poti face?

21. “Atacul este dovada piederii controlului” Morhei Ueshiba – Ne place sa fim puternici, sa fim pregatiti pentru orice situatie, sa stim raspunsul pentru toate intrebarile. Adica ne place sa detinem controlul. Dar ce facem cand ni se intampla sa fim luati prin suprindere? Cautam raspunsuri sau ripostam?

Ca in orice altceva, implicarea presupune actiune si, de aceea, in articolul acesta v-am provocat putin dincolo de a citi pasiv ce concluzii au tras altii despre viata si experientele acesteia. Adevarata invatare vine din actiune, deci nu citatul in sine ne invata ceva, ci ceea ce intelegem noi din el.

Asa ca, lista ramane deschisa si va astept si pe voi cu alte citate ce v-au inspirat, influentat si poate chiar v-au schimbat viata, iar daca ti-a placut acest articol, atunci te rog sa-l impartasesti si cu preietenii tai!