Cum sa scapi de plictiseala in cativa pasi!

ID-10013789

De ce apare plictiseala si cum sa o depasim? Nu de putine ori poate v-ati  lasat si voi dominati la locul de munca, la scoala sau  acasa de cateva momente in care va spuneti: „Ce m-am plictisit…pfuuu oare ce sa fac?”
Plictiseala apare pe fondul pierderii interesului pentru ceea ce faci. Daca dispare motivatia executiei unui anumit lucru, atunci intra in joc plictiseala. Este un lucru rau ca ne plictisim? Unde scrie ca trebuie sa fim in permanenta prinsi in tot felul de activitati?
Problema apare in momentele in care este necesar sa atingi niste obiective, niste tinte si nu ai chef sa le faci pentru ca esti plictisit. Este bine de stiut ca uneori plictiseala este confundata si cu aparitia unei oboseli si evident diminuarea resurselor pentru a duce la sfarsit un lucru. In acest caz trebuie sa-ti dai seama ca e nevoie de odihna sau de o pauza pentru a te reapuca de activitate.
O serie de cercetari in domeniu au sustinut ca plictiseala apare chiar si in domeniul afacerilor, un domeniu foarte activ si schimbator de altfel.

Plictiseala este senzatia  bolnavicios de clara a timpului ce te asteapta, in care trebuie sa traiesti si cu care n-ai ce sa faci.

E.Cioran

Rezultatele unui studiu din Chicago au evidentiat cum unii oameni s-au simtit mai bine alergand prin aeroport cu bagajele in comparatie cu altii ce au fost nevoiti sa astepte pe scaun cateva ore bune pana la decolarea avionului.
Ce sa faci ca sa scapi de plictiseala? Iata cativa pasi pe care sa-i urmezi cand surprinzi plictiseala in viata ta.
1. Legea 120 de secunde, este o solutie ce combate plictiseala. In ce consta? Ei bine, creierul nostru este construit sa raspunda schimbarii, afirma cercetatorii, asadar o pauza de 2 minute atunci cand obosim este mai mult decat binevenita.
2. Nu mai visa cu ochii deschisi! Spun asta pentru ca nu faci altceva decat sa stimulezi plictiseala; visatul cu ochii deschisi intensifica plictiseala deoarece se creaza o discrepanta tot mai mare intre ceea ce experimentam in vis si ceea ce traim in prezent, astfel incat ne determina sa fim mai plictisiti in momentul in care revenim in concret.
3.Uita de elementele de distragere a atentiei!
Ce inseamna acest lucru? Ca orice sunet prezent pe fundal iti poate distrage atentia si te determina sa te gandesti in cu totul alta parte. O serie de experimente realizate de Cornell University demonstreaza ca un zgomot de fundal, indiferent daca intensitatea sa este destul de scazuta, ne influenteaza activitatea creierului, dezvoltandu-ne o stare accentuata de plictiseala. La fel afirma si specialistii: daca vreti sa va odihniti este necesar sa faceti abstractie de telefoane, laptop, muzica, si alte gadgeturi.
4. Deseneaza-ti informatia!
Presupun ca ti s-a intamplat de multe ori sa vorbesti la telefon sau sa te gandesti la rezolvarea unei probleme si in acelasi timp sa desenezi ceva nesemnificativ pe hartie. Ei bine, cercetarile in domeniu sustin ca oamenii ce deseneaza pe hartie in timp ce cauta solutii retin cu 30% mai multa informatie decat ceilalti.
5. Putina miscare nu strica niciodata!
De indata ce observi ca plictiseala te domina, ia o pauza si alearga 5-10 minute prin parc, organizeaza-ti un set de exercitii de gimnastica in fata oglinzii cu muzica pe fundal, pune-ti melodiile preferate si danseaza, pentru ca miscarea iti pune sangele in circulatie, iti redistribuie energia intr-o alta directie si plictiseala dispare.
6. Rasul iti alunga plictiseala!
Ai auzit bine, o portie buna de ras te scoate din impasul plictiselii. Pune-ti comedia preferata si bucura-te de momentele amuzante.
7. Foloseste-ti creativitatea!
Daca ai aptitudini in sfera desenului, muzicii, literaturii, lucrului manual etc. foloseste-te de abilitatile acestea si pune-ti mintea in miscare. Cu siguranta cuvantul plictiseala nu va mai exista in vocabularul tau.
8. Incearca sa-ti faci o lista cu cel putin 15 lucruri pe care le-ai face cand dispui de prea mult timp liber. Alege sa faci ceva de acolo in momentul in care te plictisesti.
9. Comunica-i partenerului de cuplu despre faptul ca te plictisesti. Poate vine el cu idei si pentru tine.
10.Terapia cu animalele? Da, functioneaza! Cumpara-ti un animal preferat sau decoreaza-ti un acvariu cu pesti. Vei observa ca plictiseala nu-si va mai gasi locul.

Fenomenul plictiselii apare pentru ca uneori nu stim sa pretuim ce avem. Cine isi mai permite sa-si piarda timpul plictisindu-se? Timpul inseamna bani, inseamna o buna parte din viata cuiva, inseamna o diversitate de lucruri pe care sa le faci in functie de preferintele fiecaruia. Profita de timpul tau si fa ceva util cu el.
Incearca sa-ti adresezi niste intrebari referitoare la propria persoana in momentul in care te plictisesti: Cine sunt eu? Ce scopuri am eu in viata? Cum imi doresc sa-mi traiesc viata? Ce ma face fericit/a? Poate rapsunsurile la aceste intrebari te determina sa-ti gasesti singur/a activitatile de care sa fii multumit.

Alte ARTICOLE PSIHOinFormat DE DEZVOLTARE PERSONALA:

 

One response to “Cum sa scapi de plictiseala in cativa pasi!”

  1. multumesc pt articol. m-a ajutat sa transform plictiseala data de rutina in ceva mai pozitiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *