Traim in casa pe care ne-am construit-o
„Un tamplar ajuns la varsta a treia dorea sa se pensioneze. Ii spuse patronului sau despre planurile sale de a se retrage din munca si de a trai tihnit impreuna cu sotia sa. Stia ca ii va fi mai greu fara salariu, dar simtea ca atatia ani de munca grea pusesera amprenta asupra sa si era timpul sa se retraga. Urma sa se descurce cu pensia si cu ce economisise.
Patronului insa ii paru rau sa auda ca vrea sa se pensioneze, pentru ca era un lucrator bun iesit din scoala veche de tamplarie cum nu se mai gaseau acum. Din cauza aceasta il ruga sa mai construiasca inca o casa, ultima si in timpul constructiei sa-i invete si pe cei tineri cate ceva din ceea ce el stia atat de bine sa faca. Tamplarul accepta propunerea patronului, dar se vedea ca mintea si inima nu-i mai erau la munca. Isi pierduse entuziasmul si casa o dovedea din plin prin manopera si materialele de calitate inferioara, insa tamplarul se straduise sa mascheze acestea cat de bine putu. Era un mod tare neplacut de a-si incheia cariera.
Cand tamplarul termina treaba seful sau veni sa inspecteze casa si apoi ii inmana cheia casei abia terminate:
– Aceasta este casa ta, spuse emotionat patronul. Este cadoul meu pentru tine si cei 40 de ani munciti pentru compania familiei mele.
Ce soc! Ce rusine! Daca ar fi stiut ca acea casa ii era destinata, ce frumos ar fi construit-o! Acum era nevoit sa traiasca in casa pe care singur si-o construise fara sa faca tot ce putea mai bine.”
Asa se intampla si cu noi.
Alegerile noastre se acumuleaza, asemenea banilor dintr-un cont, in conturile de „alegeri personale”. In functie de alegerile pe care le facem, bune sau rele, acumulam deficituri sau surplusuri de cont cu fiecare decizie pe care o luam:
- Putem dezvolta relatii care odata cu trecerea timpului sa se intareasca si sa ne aduca mereu nou prieteni sau putem deveni tot mai insingurati si izolati pe masura ce trece timpul;
- Dupa 40 de ani, felul cum arata fata noastra ni se datoreaza in cea mai mare parte. Poate fi brazdata de riduri de ingrijorare sau de cute datorate rasului;
- Putem progresa continuu si putem alege sa fim pregatiti pentru noi oportunitati sau putem incerca sa mentinem o anumita stare si sa devenim o victima a schimbarilor;
- Putem darui si primi dragoste sau putem alege sa fim distanti, reci si nepasatori;
- Reputatia noastra de oameni integri poate sa ne confere credibilitate si sustinerea celor integri la randul lor, sau putem sa nu tinem cont de astfel de valori si sa fim duali si partinitori si sa-i indepartam de noi pe cei cu adevarat valorosi;
- Experienta si pregatirea profesionala pot creste daca ne ridicam standardele de responsabilitate, optiune si control sau putem stagna devenind uzati moral si dispensabili;
- Bunastarea noastra materiala poate creste oferindu-ne incredere si energie, sau putem sa ramanem incapatanati si sa ne restrangem optiunile oferindu-ne nesiguranta si dependenta;
- Putem deveni din ce in ce mai intelepti odata cu trecerea anilor sau putem sa ne multumim sa imbatranim!
Similar situatiei unui cont bancar, putine dintre acumularile datorate alegerilor noastre sunt permanente. Continuu inclinam balanta intr-o directie sau alta prin deciziile pe care le luam. Cu cat lasam mai multe alegeri proaste sa se acumuleze, cu atat ne este mai greu sa reechilibram balanta. De aceea trebuie sa nu pierdem momentul prezent si sa incepem imediat. Daca noi nu actionam, balanta nu se inclina singura. Cine poate sti mai bine ca noi insine ce este mai bun pentru noi? Cine poate actiona in locul nostru pentru ca noi sa stim ce este bun pentru noi? Desigur, nimeni altcineva decat NOI. Nu lasa sa se acumuleze in contul tau din ce in ce mai multe alegeri paguboase pentru tine si viata ta si invata cum de ai ajuns sa procedezi asa si schimba ceva incepand de azi. Incepe sa accepti ca pentru a mentine balanta in echilibru este necesar sa actionezi zilnic, prin decizii corecte, prin dezvoltare si actualizare personala. Numai tu poti schimba gandurile si comportamentele tale paguboase si care te mentin in dezechilibru. Fa zilnic cate ceva pentru aceasta. Citeste, mergi la un specialist…fa ceva!
Ne construim viata distrasi fiind de cine stie ce, reactionand in loc sa actionam, fara sa dam tot ce este mai bun din noi. In cele mai importante momente, nu depunem tot efortul de care suntem in stare.
Traim socati apoi, privind la situatia pe care am creat-o si constatam cu amaraciune ca va trebui sa traim in casa pe care singuri ne-am construit-o.
Tu ce fel de casa iti construiesti chiar acum? Ce materiale folosesti? Manopera ta este de cea mai buna calitate?
Impartaseste experienta ta cu noi printr-un comentariu, nu stii ce ucenic va citi si va invata ceva si de la tine!
2 responses to “Traim in casa pe care ne-am construit-o”
Excelenta poveste-lectie! Nu-mi amintesc sa fi invatat asa ceva la gradinita sau scoala (desigur, intr-un limbaj mai accesibil varstei de atunci). Singurele mesaje asemanatoare care-mi vin acum in minte sunt cele din proverbele: “ce tie nu-ti place, altuia nu-i face” si “cine sapa groapa altuia cade in ea” … Oricum, povestea este plina de invataminte pentru toate varstele.
Da, din pacate scoala nu ne pregateste si pentru lectiile vietii. Dar este oare pregatita sa o faca?