10 comportamente care iti pot semnala un partener abuziv
1. Partenerul este foarte gelos si posesiv si iti spune ca de fapt acestea sunt dovezi de dragoste pentru tine. In general, gelozia si posesivitatea sunt folosite ca instrumente de control asupra unei persoane si ii permite ofensatorului sa nu isi asume responsabilitatea pentru propria atitudine si da vina pe tine ca il provoci sa fie asa. Cand gelozia si posesivitatea devin extreme, deci si irationale, atunci se poate ajunge la violenta fizica si psihica, sau se poate manifesta in sine ca un abuz emotional sistematic care te poate lasa fara stima de sine.
2. Exprimarea disproportionata a sentimentelor mult prea devreme intr-o posibila relatie. Am auzit istorisirile unor persoane care dupa cateva intalniri au primit declaratii de dragoste, propuneri pentru un viitor comun, ba chiar presiuni de a locui impreuna. Persoana care facea acestea le considera ca fiind serioase si le vedea ca fiind o demonstratie a intentiilor sale serioase, dar in realitate, nu numai ca este cam ciudat ca atat de repede sa faci aceste lucruri, dar adesea este un bun indicator pentru mai departe, ca acest comportament sa se schimbe in gelozie, posesivitate care la randul lor ridica riscul pentru abuz emotional si/sau fizic.
3. Umilire, insulta, minimizare, etichetari – toate acestea sunt instrumente pentru a controla si manipula cealalta persoana cu scopul de a determina persoana sa faca ceea ce vrea ofensatorul. Prin erodarea stimei, respectului si imaginii de sine a celuilalt si angajarea sistematica in acest tip de comportament, ofensatorul practica de fapt abuzul emotional.
4. Obsesia controlului – Daca partenerul controleaza cu cine te vezi, cand te vezi, cum te imbraci, ce mananci, cat dormi etc. este un semnal puternic ca esti pe cale sa intri intr-o relatie abuziva. Cu persoane de acest tip este foarte important sa discuti inca de la inceput despre comportamentul sau de control si despre modul in care de afecteaza. Este vorba despre stabilirea limitelor si respectarea acestora.
5. Agresivitate fizica – Este inacceptabil pentru orice persoana sa fie abuzata fizic. PUNCT! (ai grija ce scuze inventezi – “cu mine nu va fi la fel”; “eu il pot schimba”; “nu el a fost de vina, ea il provoca. Eu nu il provoc.” etc.). Da, agresivitatea fizica este manifestata mai ales de catre barbati, dar si de catre femei. De cele mai multe ori incepe prin manifestari exagerate ale furiei, prin distrugerea obiectelor, directionarea furiei catre obiecte (pumni in pereti, dat cu capul in usa, distrugerea telefonului, agresearea animalului de casa etc.)
6. Amenintarea verbala cu violenta fizica – este la fel de toxica ca si manifestarea actului violent in sine si are ca scop inspirarea fricii si obtinerea controlului prin submisivitatea celuilalt.
7. Dependentele (alcool, drog, jocuri de noroc). Persoanele cu dependente au un comportament autodistructiv si acesta influenteaza in timp in mod semnificativ si pe cei din apropiere. De obicei partenerii acestor persoane dezvolta acea afectiune cunoscuta sub denumirea de co-dependenta (devii dependent de vindecarea celui dependent).
8. Partenerului ii place sa fie el factorul de decizie in majoritatea situatiilor si nu colaboreaza in ceea ce priveste sugestiile tale. Ai ghicit! Este vorba de control.
9. Presiune, manipulare sau chiar fortarea in manifestarea actului sexual. Control, dominare, deconectare emotionala – numeste-o cum vrei, numai iubire NU!
10. Partenerul iti spune ce sa simti, cand sa simti si cat sa simti. Este un proces lent de manipulare si control emotional, care incepe de obicei prin remarci ocazionale despre exprimarea ta emotionala: “ e, ce mare lucru ti-am spus ca sa plangi”; “ esti prea sensibil/a”; “ nu era momentul(sau locul) sa razi” etc.
Daca partenerul tau manifesta unul din comportamentele prezentate mai sus, iti recomand sa te trezesti la realitate si sa examinezi situatia cu responsabilitatea sanatatii tale emotionale, fizice si psihice in minte.
Nu exista nicio scuza in ceea ce priveste abuzul fizic, psihic si emotional, iar daca esti intr-o situatie dificila sau in pericol, te rog sa cauti ajutor si sprijin. Nu este nevoie sa ramai intr-un context care iti distruge stima, imaginea, respectul de sine si ar avea un impact prelungit asupra capacitatii tale viitoare de a relationa.