Ce inseamna comunicarea eficienta intr-un cuplu?

comunicare eficienta

Comunicarea este zona cea mai des atacata de problemele existente in cuplu. Ce e pana la urma atat de greu sa comunici? Multi ar spune ca, aceasta comunicare consta in simpla discutie cu celalat pe diverse teme, si atunci cum putem spune ca nu comunicam?
Problema este ca fenomenul comunicarii nu este inteles corect de majoritatea dintre noi. Comunicarea sta la baza unei relatii de cuplu si implica o serie de notiuni fara de care, aceasta nu ar putea exista.
Relatiile de cuplu s-ar imbunatati daca ambii parteneri ar sti sa medieze conflictele, sa negocieze orice responsabilitate, sa gestioneze furia , violenta verbala etc.
Comunicarea eficienta poate Ia redusa la trei elemente: atitudine, dorinta si abilitate.
Atitudinea se refera la sentimentele si perspectivele din punct de vedere emotional, pe care i le purtati partenerului si care ghideaza modul in care se desfasoara relatia.
Dorinta se refera la intentiile pe care le aveti in legatura cu partenerul de cuplu si in legatura cu relatia; un cuplu nu are doar doua elemente, ci trei : partenerii de cuplu+ relatia in sine.
Abilitatea se refera la capacitatea de a spune clar, concis, direct ceea ce simtiti; capacitatea de a gasi solutii impreuna la rezolvarea problemelor existente.
Imaginati-va aceste trei elemente ca fiind un triunghi. Cum le-ai aseza, in functie de importanta fiecarui element?
Cum va puteti evalua atitudinea in relatia de cuplu?
Oferiti-va un raspuns scurt la urmatoarele intrebari:
Sunt orientat/a spre partenerul/a din cuplu cu o viziune ostentativa sau pasnica?
– Sunt dominat/a de un sentiment pozitiv sau negativ in ceea ce priveste celalalt partener?
– Sunt dispus/a sa iert si sa cautam impreuna rezolvarea sau ma centrez pe aspectele negative ale relatiei si invinuiesc partenerul/a?

Sugestii pentru o comunicare eficienta
Iata 7 recomandari pentru a avea o comunicare pe masura asteptarilor cu partenerul tau de cuplu:
1. Nu schimba subiectul discutiei inainte ca fiecare dintre parteneri sa-si fi expus punctul de vedere;
2. Confirma cele spuse de celalalt printr-un contact vizual, cuvinte ca:”am inteles”, “da”, ”asa este” sau o miscare simpla de confirmare a capului. Prin aceste gesturi demonstrate interes si prezenta fizica alaturi de partener.
3.Incearca sa nu dezvolti prea mult subiectul, pentru ca mesajul nu va mai ajunge complet la partener. Poate interveni plictiseala, pierderea in detalii si in cele din urma lipsa interesului si de aici pana la iscarea unui conflict, pasul este unul mic.
4.Evita demonstratia ca dreptatea este la tine. Ofera-i partenerului satisfactia ca stie ce spune, ca-l apreciezi pentru deschiderea sa fata de tine.
5. Incearca sa comunici emotional. Important este nu doar sa transmiti diverse mesaje ci si afectivitate, sentimente, emotii.
7. Invata sa asculti. Faptul ca auzi ce spune celalat, nu inseamna ca asculti mesajul pe care ti-l transmite si ca intelegi incarcatura emotionala din spatele cuvintelor.
A asculta inseamna sa intelegi ce se intampla cu partenerul in momentul expunerii subiectului respectiv, sa-i dai un feedback, sa-ti mentii interesul asupra discutiei, sa ai curiozitati si sa-i adresezi intrebari pe subiect etc.
Voi ce alte metode mai utilizati?

Alte ARTICOLE PSIHOinFormat despre RELATII:

5 responses to “Ce inseamna comunicarea eficienta intr-un cuplu?”

  1. As dori sa citest mai mult despre acest subiect, de aceea am rugamintea sa imi recomandati o carte care sa se axeze pe problemele din cuplu, comunicare. Multumesc! 🙂

  2. Intr-adevar, aceste carti sunt foarte interesante. Mie mi-a placut:,, Cum sa ne marturisim iubirea. Secretele relatiei de durata” – Jacques Salome, dar preferata mea este cartea lui John Gray, ,,Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus”. Este preferata mea pentru ca este o carte frumoasa, practica si plina de umor. Am auzit ca va veni in Romania, de aceea am cumparat bilete la conferinta lui. Poate ne vedem acolo!

    • Asa este!Cartea lui John Gray ne ajuta sa intelegem ceva mai bine dinamica dintre feminin si masculin in relatia de cuplu.
      La eveniment insa, nu stiu daca voi putea ajunge.
      Iustin, ar fi excelent daca ai vrea ca dupa eveniment sa revii cu un feedback! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *