Ce nu putem negocia in relatii?

Fundamentul oricarei relatii, ca este vorba de una profesionala, de prietenie, de cuplu sau de familie, se cladeaza pe un substrat de nevoi si valori. Acesti piloni ne ghideaza in actiunile noastre si in creionarea relatiilor pe care le avem si de aceea este foarte important sa cunoastem ce nevoi avem noi si ce nevoi au ceilalti, astfel incat sa existe o compatibilitate intre ele.
Cand vorbim despre nevoi, Abraham Maslow este cel „vinovat” de o clasificare concreta. Astfel, la baza piramidei nevoilor se gasesc o parte din nevoile fiziologice (hrana, somn, sex, oxigen, temperatura a corpului constanta, etc.), odata satifacute acestea, se poate trece la urmatorul nivel si anume nevoia de securitate tradusa prin constanta, echilibru, siguranta, protectie. Urmatorul nivel este asigurat de nevoia de iubire si apartenenta. Aici apare dorinta fiecaruia de a apartine unei familii, unei relatii de cuplu, unui grup de prieteni etc. Nevoile de stima si recunoastere sociala sunt trecute mai aproape de varful piramidei culminand cu nevoia de autodepasire.

Câtă vreme am o nevoie, am un motiv de a trăi. Satisfacerea este moarte. 

George Bernard Shaw

Toate acestea ne guverneaza in functionarea corecta a oricarui tip de relatie in care ne aflam.
Buna-starea noastra psihica este asigurata de nevoi fundamentale precum dragostea, respectul de sine, autonomia, relatiile sociale pe cand popularitatea, banii, luxul si puterea sunt mai putin importante pentru confortul nostru psihologic.
Valorile ce ne coloreaza viata insa sunt punctate de hobby-urile noastre, de distractie, de veselie etc. Valorile fundamentale sunt valori ce ar trebui sa existe in orice tip de relatie si nu ar trebui negociate la nici un nivel.
In relatia de cuplu, o sfera in care nevoile fiecaruia ar trebui respectate pentru un echilibru si o armonie pe termen lung, se intampla in multe cazuri ca acest lucru sa fie ignorat. Iata ce nu se negociaza in relatia cu partenerul:
1.Respectul reciproc
2.Sinceritatea
3.Fidelitatea
In sfera valorilor ce pot fi negociate intr-o relatie de cuplu intra jocul, umorul, responsabilitatile. Atentie ca valorile voastre sa fie compatibile, indiferent ca discutam despre cele negociabile sau nu. Exemplu, daca tu ca femeie tii mult ca mesele de duminica sa le iei impreuna iar el nu este pe acelasi stil, incearca sa gasesti o solutie favorabila pentru amandoi astfel incat relatia sa decurga normal.
In relatiile profesionale valorile ce nu se negociaza sunt strict legate de :
1. Respect reciproc
2. Afirmare
3. Performanta etc.
Relatiile profesionale astfel cladite sunt cele ce iti pot asigura succesul. Lasa loc de negociere cand vine vorba despre activitati extra, povesti personale, spatiul personal, principii de lucru etc.
In familie, asa cum se intampla si in cazul celorlalte tipuri de relatii, respectul reciproc nu se negociaza. Pe langa acesta se mai adauga si ajutorul, dragostea pentru membrii familiei.

Fiecare dintre aceste tipuri de relatii ne ofera satisfactii personale, ne ajuta sa evoluam, ne ofera un confort psihologic de care avem nevoie pentru a functiona corespunzator.
Asadar, fii atent  la nevoile tale dar nu le neglija si pe ale celor din sfera ta sociala. Ce mai poti adauga la cele spuse mai sus? Tu ce negociezi in relatiile pe care le ai?Nu uita sa raspunzi sincer la intrebari precum: Ce imi doresc eu isi doreste si celalalt? Ce este bun pentru celalalt este bun si pentru mine?

Alte ARTICOLE PSIHOinFormat despre RELATII:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *