Copilasul tau intampina probleme in timpul somnului, nu mai doreste sa stea singur in intuneric si iti povesteste ca are parte de imagini si personaje demne de desene animate?
Ei bine, s-ar putea ca micutul tau sa se confrunte cu o fobie de intuneric. Acest tip de frica apare in mod frecvent in randul celor mici si nu trebuie sa te sperie aceasta situatie pentru ca se trateaza.
Cand se instaleaza fobia de intuneric?
„Frica de intuneric tinde sa se dezvolte in jurul varstei la care copiii sunt indeajuns de mari incat sa aiba capacitatea de a-si imagina”, spun expertii.
Cei mici au tendinta de a se speria de lucrurile pe care nu le inteleg.
In mod obisnuit frica de intuneric apare la copiii de 2-3 ani, cand sunt indeajuns de mari incat sa isi poata imagina diverse lucruri, dar insuficient de mari cat sa distinga fantezia de realitate.
Factorii care contureaza aparitia fricii:
– Evenimente stresante : divort, accident, boala etc.
– Susceptibilitate genetica: unii copii sunt mai sensibili si mai emotivi;
– Imaginile si zgomotele de la televizor; unii parinti nu limiteaza accesul copiilor la televizor sau calculator, astfel incat aceasta le furnizeaza destule surse pentru capacitatile lor imaginative, care stau la baza fricii.
Desenele animate pe care le urmareste in timpul zilei, pline de actiune, de monstri, de extrateresti, roboti, animale ciudate, filmele la care se uita impreuna cu parintii, scenele de violenta la care asista etc. au o influenta de intensitate diferita asupra copiilor.
– Atitudinea unor parinti care, din dorinta de a-I convinge pe cel mic de importanta mersului la culcare, ii ameninta cu expresii de genul “ vine bau-bau”;la prima vedere nu pare nimic infricosator dar pentru capacitatea lor de a vizualiza situtia, poate fi o sursa declansatoare a fricii de intuneric.
Cum il ajuti sa infrunte frica de intuneric?
In primul rand, orice parinte care este constient de frica pe care o manifesta copilul, trebuie sa fie intelegator, empatic si nu in ultimul rand comunicativ.
– Ofera-i copilului sentimentul de siguranta si protectie; incearca sa-I explici ce inseamna frica,
ca este un lucru absolut normal;
-Da dovada de rabdare si intelegere, ofera-i prilejul de a va povesti deschis despre toate creaturile pe care si le imagineaza in intuneric si sentimentele prin care trece;
-Instaleaza o veioza in camera acestuia, sau lasa lumina din hol sau o alta sursa de lumina apropiata sa patrunda in camera copilului;
-Priveste prin camera acestuia si incearca sa vezi lucrurile din perspectiva acestuia. Exista vreo poza sau jucarie care poate arata infricosator la semi-intuneric?
-Exercitiile regulate ajuta la reducerea nivelului de stres. Asigura-te ca micutul tau are parte de activitate fizica din plin pe tot parcursul zilei;
-Asigura-te ca citesc sau privesc la televizor materiale potrivite varstei. Un copil poate fi usor speriat de carti sau filme horror;
-Petrece timp cu el inainte de culcare, citeste-i povesti, ascultati muzica de relaxare, creeaza-i un ambient potrivit pentru a avea un somn linistit;
– Apeleaza la un ajutor specializat cand niciuna din tehnicile de mai sus nu functioneaza.
La voi cum s-a manifestat frica de intuneric a copiilor vostri?Sau va amintiti cumva daca v-ati confruntat cu aceasta situatie la randul vostru cand erati copii? Asteptam impresiile voastre referitoare la aceasta situatie comuna prin care trec multe persoane la o anumita varsta!