Examenul de admitere – ce sa faci ca ziua examenului sa fie un succes
Pentru ca se aproprie examele admiterii in invatamantul superior sunt convinsa ca exista multa motivatie, munca, disciplina, dar si…emotie. Si pentru ca aici intra oameni care se pregatesc pentru succes care au in spate ore, zile si luni intregi de studiu si asimilare nu voi mai zabovi mult asupra detaliilor de indeplinire a acestuia si voi mentiona doar: tel, concentrare, consecventa, time management. Cu alte cuvinte, ca ziua examenului sa fie un succes propuneti-va un tel pentru aceasta: ce anume vreau sa se intample in ziua aceea? Ce anume vreau sa fac? Sa ma comport? Sa simt?, apoi: cum anume pot indeplini toate acestea? Ce resurse am? Cine m-ar mai putea ajuta? Unde vreau sa se intample? Construiti-va un plan mental pentru reusita pe care sa-l puteti aplica. Anticiparea pozitiva a unui eveniment solicitant creste productivitatea si reduce stresul in timpul acestuia.
TIPS in timpul examenului:
– evitati discutii pe marginea examenului, subiectelor si/sau a emotiilor inaintea examenului
– concentrati-va asupra planului vostru
– verificati inainte ca aveti tot ceea ce va este necesar la examen
– respirati ritmic, profund (reduce tensiunea si oxigeneaza creierul)
– ramaneti concentrati odata ce ati ocupat locul la examen: eliminati tot ce se intampla in jur – doar voi si foaia
– nu uitati sa respirati profund si sa va aduceti aminte care este telul vostru
– dupa ce primiti subiectele ocupati-va de time-management-ul lucrarii
– cititi cu atentie cerintele si odata ce aveti o imagine de ansamblu a examenului, structurati-va timpul de lucru, asigurandu-va ca va lasati ceva timp si pentru verificare
– cititi de doua ori fiecare cerinta
– pentru eseuri – structurati-va ideile pe ciorna si abia apoi incepeti sa scrieti
– pentru grile: cititi cu atentie enuntul si evidentiati (mental) cuvintele cheie
– incepeti cu ceea ce stiti, sau cu intrebarile mai usoare
– raspundeti la toate intrebarile
– pentru grile cu posibilitati multiple de raspuns: incercati sa raspundeti inainte de a citi variantele de raspuns, apoi cititi variantele si procedati prin eliminare; alegeti varianta de raspuns la care gasiti argumente pentru a-i dovedi validitatea
– nu intrati in panica si nici nu deveniti suspiciosi banuind diverse “capcane” in enunturi si/sau variantele de raspuns – fiti pur si simplu atenti!
– corectarea raspunsurilor: cu exceptia unor greseli evidente, ramaneti la prima alegere
– la sfarsitul examinarii parcurgeti o data raspunsurile date. Daca mai aveti timp puneti pixul jos, inchideti ochii, respirati adanc si ganditiva la altceva pentru cateva momente: limpezirea mintii va poate fi foarte utila inainte de revizuirea lucrarii.
Cam atat. Nu uitati telul vostru! Admiterea in invatamantul superior inseamna exact acest lucru: am fost admis ca sa pot invata mai mult. Sunt deja bun! Notele cele mai importante sunt la absolvirea facultatii si mai putin cele de admitere. Nimeni nu o sa va intrebe cu cat ati intrat la facultate atunci cand va veti angaja, insa multi va vor intreba cu cat ati terminat/ sau chiar foaia matricola. Sunt profesori doctor eminenti (mai ales in domeniul medicinii) care au esuat si doua admiteri, dar acest lucru nu i-a impiedicat sa devina ceea ce sunt!
Pe locuri, fiti gata…. SUCCES!