Invata sa spui NU!

Invata sa spui NU!

Depresia, lipsa increderii in tine, o stima de sine scazuta, un trecut dureros care ti-a erodat capacitatea de stabili limite sanatoase cu ceilalti si cu mediul inconjurator. Acestea sunt cateva cauze care iti pot provoca acel sentiment de frica, de neputinta si care te incapaciteaza sa spui NU unei situatii nedorite. Trebuie sa stii ca toate acestea pot fi remediate si daca iti vei directiona o vreme atentia si concentrarea, vei putea stabili noi limite sanatoase cu mediul inconjurator, iti vei imbunatati stima de sine si iti vei recapata increderea in tine. Totul consta in practica.

Invata sa spui NU

Cu totii ne putem trezi atrasi in situatii in care nu dorim sa fim, dar capacitatea de a spune nu face diferenta intre a ramane prins sau a te elibera. In general, imaginile pe care le asociem cu verbalizarea “nu -lui” sunt cele care ne pot opri in a exprima acest cuvant, atunci cand avem nevoie sa o facem. Putem fi speriati ca vom fi judecati, etichetati ca egoisti sau ca vom fi respinsi. A spune “NU” poate fi deopotriva important si de ajutor.

Cu toate ca multe materiale despre comunicarea asertiva fac referire la cum sa spunem “nu” celorlalti, foarte putine mentioneaza importanta faptului ca in primul rand sa invatam sa ne spunem noua intai.

Ce inseamna sa-ti spui “nu”? – inseamna sa inveti sa-ti respecti intai tu limitele, sa nu-ti mai dai voie sa ramai in situatii neplacute si sa nu te mai angajezi in altele noi de la bun inceput, daca au un potential vatamator. Aceasta poate insemna sa-ti spui “nu” atunci cand continui sa mentii o relatie(de orice tip) in care ai fost mintit, pacalit sau manipulat doar din teama ca nu vei putea avea alte relatii; sa inveti sa-ti spui “nu” atunci cand stii care sunt nevoile tale, dar le dai intaietate celorlalti. Invatand sa-ti spui tie “nu” iti va fi mult mai usor sa inveti sa le spui si celorlalti. Iti vei recapata intai respectul in fata ta si apoi vei putea apara si mentine drepturile si in fata celorlalti.

Cum sa spui “nu” celorlalti, fara a te simti jenat?

Invata sa spui NU!

Cu ajustarile de rigoare pentru fiecare context, putem folosi formulari precum…

1. Refuzul simplu, fara inflorituri:
“Nu, nu te pot ajuta cu asta.”

2. Refuzul empatic:
“Nu. Stiu ca sperai sa te pot ajuta, insa chiar nu o pot face.”

3. Refuzul cu justificare(atentie!nu implica scuzele):
“Nu. La sfarsitul saptamanii am de lucru la …pentru serviciu/sa repar…acasa/sa merg la…/etc.”

4. Refuzul cu “daca…atunci…”:
“Nu. Daca as fi stiut putin mai devreme, atunci poate as fi acceptat (sau te-as fi ajutat).

5. Refuzul cu optiuni ajutatoare:
“Nu. Eu nu te pot ajuta, dar ai luat in considerare sa incerci….?”

6. Refuzul folosind- “Da, dar… Nu, nu”(afirmatie, urmata de dubla negatie):
“Pot face asta, nicio problema, dar…..si nu, nu voi putea face asta”.

7. Refuzul cu bune intentii:
“Mi-ar placea sa te pot ajuta cu asta, dar nu, nu pot face asta acum pentru ca…”

8. Refuzul fara a spune “nu”:
“Sunt foarte ocupat, am de facut “asta” si “asta” si trebuie sa merg “acolo” si “acolo” si ma intreb cum sa-mi prioritizez toate aceste responsabilitati?”

Acum foloseste-ti imaginatia si construieste cateva scenarii in care ai putea aplica modalitatile de refuz prezentate mai sus. Daca esti consecvent si exersezi, vei vedea ca in scurt timp te vei simti mai stapan asupra limitelor tale.

P.S.: Nu uita sa te intorci aici si sa ne povestesti experientele tale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *