3 carti fundamentale pentru dezvoltarea ta

Este adevarat ca rezultatele se observa in lumea exterioara in urma actiunii, insa de multe ori nu stim cum sa o facem, iar acest lucru poate fi un semnal care ne atentioneaza catre lumea interioara, insuficient explorata si constientizata. Cu cat iti faci mai repede favoarea de a-ti permite dezvaluirea propriei persoane si actionezi asupra lucrurilor ce uneori necesita actualizare, dezvoltare, cu atat se va schimba si raspunsul tau catre lumea exterioara.

Iti propun o serie de 3 carti scrise de Daniel Goleman, reputat jurnalist si cercetator in domeniul psihologiei clinice si al stiintelor comportamentale, domenii in care si-a obtinut  doctoratul la Harvard. Acum este copresedinte al Consortiului de Cercetare pentru Inteligenta Emotionala la Universitatea Rutgers din Statele Unite, institutie ce se ocupa cu identificarea celor mai bune metode de dezvoltare a competentelor emotionale.

1. Daniel Goleman – Inteligenta Emotionala

In aceasta carte, Goleman abordeaza o altfel de inteligenta decat cea larg cunoscuta si denumita IQ, inteligenta emotionala. El face referire la capacitatea pe care o are o persoana , indiferent de nivelul IQ-ului sau, de a-si gestiona eficient emotiile, de a crea emoții pozitive și de scăderea intensitatii emoțiilor negative trăite. Sau de capacitatea sa de a-si transforma emoțiile negative în unele pozitive. In aceasta carte, Daniel Goleman ne arata de ce a fi inteligent nu este suficient pentru a dezvolta o relatie sanatoasa cu mediul si cu tine, ci si necesitatea de a ne intelege si antrena inteligenta emotiilor.

 

2. Daniel Goleman – Inteligenta sociala

De data aceasta, Goleman face un joc excelent intre “emotiile inteligente” ale fiecaruia dintre noi, catre emotiile sociale.

Inteligenta-sociala-Daniel-Goleman

Inca de pe prima fila putem ghici importanta mesajului prin dedicatia autorului: “Pentru nepoti”. Numind Inteligenta Sociala, Noua stiinta a relatiilor umane, autorul ne provoaca curiozitatea cu termeni precum: creier sociabil, constiinta sociala, instinct altruist pe care ii introduce abil in capitolele cartii precum: Fatetele iubirii, Reteta unei relatii si Nu genele ne decid destinul.

 

3. Daniel Goleman, Annie McKee, Richard Boyatzis – Inteligenta emotionala in leadership

Inteligenta-emotionala-in-leadership

 Sub titlul acestei carti se gaseste un continut valoros elaborat de Daniel Goleman si coautorii sai, indispensabil oricarei persoane care se regaseste in pozitia de lider individual, al unei echipe sau organizatii intregi. In “Inteligenta emotionala in leadership”, autorii ne explica motivele pentru care conducerea care aplica inteligenta emotionala genereaza rezonanta si performanta, dar ne arata si calea de a folosi puterea acesteia.

 

Daca ai citit deja aceste carti, care te-a influentat cel mai mult? Pe care ai recomanda-o prima? Lasa un comentariu si spune-mi si ce alte carti de dezvoltare personala ai citit si au avut un impact deosebit asupra ta.

 

4 responses to “3 carti fundamentale pentru dezvoltarea ta”

  1. Inca nu am citit aceste carti dar par interesante si vreau sa le-am pus in lista. Acum sunt in curs de a termina Think and Grow Rich de Napoleon Hill, apoi vreau sa citesc ceva de la Tony Robbins si Maxwell Maltz – Psyhocybernetica. A si mai sunt curios si de a patra cale de Uzbensky. Sa vedem cum le prioritizez. Mai exista si alte carti pe care le mai recomanzi?
    P.S. am vazut ca vine si la bucuresti spre sfarsitul anului Goleman.

    • Asa este. In septembrie va fi in Bucuresti un eveniment cu Daniel Goleman (gasesti detalii aici http://www.daniel-goleman.ro/) la care mi-am propus si eu sa merg. Am recomandat cartile lui, pentru ca sunt o piatra de temelie a dezvoltarii fiecarui om si ar fi minunat daca fiecare adult care creste un copil ar avea notiuni despre dezvoltarea emotionala (evident, in realitate lucrurile stau diferit). Cat despre carti, eu iti pot recomanda mai multe (si voi mai pune si pe site), insa cred ca depinde si de prioritatile tale de acum. Citind titlurile tale, imi dau seama ca te preocupa dezvoltarea personala, insa te intreb daca cumva esti mai aplecat catre un segment anume (sine, relatii, performanta, financiar etc.)?
      Fara sa am aceste detalii de la tine, iti recomand cateva titluri aleatoriu alese de mine:Robert Kiyosaki – Tată bogat, tată sărac;Eckhart Tolle – Puterea prezentului; Victor Frankl – Omul în căutarea sensului vieții

  2. Multumesc de recomandari si de raspunsul prompt, deja am citit Kyosaki cu Tata bogat, tata sarac. Momentan as vrea sa ma axez pe dezvoltare personala dar care sa aiba efect si in cariera profesionala. Deasemenea datorita faptului ca am un copil minunat de un an jumate mai citesc si carti despre psihologia copiilor, imi doresc foarte mult sa aiba o dezvoltare cat mai buna, si am vazut ca ai cateva recomandari aici, deci ma bucur ca am dat peste siteul tau :).

    Ma mai gandesc si sa imi caut un mentor pe partea profesionala, lucru care am vazut ca foarte multi il recomanda insa nu stiu exact cat de mult se practica in Romania.

    • Multumesc, Bogdan! Vad ca esti preocupat sa te dezvolti si ai inteles deja ca lucrurile nu trebuie luate neaparat ca pe un dat. Cu putin efort si implicare, putem schimba in bine cursul vietii noastre, indiferent de directia pe care vrem sa o urmam. Bravo! Ma mai bucur sa vad ca privesti cu ochi “minunati” fiinta micuta careia i-ai dat viata si esti implicat in dezvoltarea ei si cartea lui Goleman – Inteligenta sociala chiar este edificatoare in acest sens.
      In ceea ce priveste dezvoltarea personala, dar axata pe cariera/profesional eu iti recomand sa te gandesti ce anume doresti sa realizezi si apoi sa-ti faci la minimum, un plan de actiune. Doresti sa-ti dezvolti abilitatile? Sa achizitionezi altele noi? Sa-ti slefuiesti inteligenta si gandirea? etc., pentru ca in functie de acestea poti stabili mai exact catre ce sa directionezi efortul tau: ex: abilitati de comunicare, gandire strategica, procese decizionale etc.
      Stiind mai exact ce iti doresti sa obtii, vei sti si ce sa cauti la un eventual mentor, despre care in opinia mea, este o decizie buna, indiferent de ce fac altii in Romania. Sunt persoane care fac mentoriat, trebuie doar sa le cauti. Eu am avut de la inceput o persoana care m-a ajutat sa iau decizii si sa ma modeleze pe parcursul evolutiei mele profesionale.
      Promit sa postez mai multe articole despre dezvoltare profesionala, in curand!
      Spor in toate sa ai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *