Reflectii- cine sunt si cum sa ma cunosc mai bine (I)

Ratiunea vindecarii (in toate sensurile ei) este cunoasterea de sine! Preocupati de cerintele vietii, uitam adesea care este de fapt principala sursa a acestora. Noi insine! A te cunoaste pe tine insuti este cea dintai cerinta pe care ne-o cere ratiunea si este temelia cunoasterii si a intelepciunii. Cine nu-si cunoaste “defectele”,nu si le poate indrepta, cine nu-si cunoaste (sau nu-si recunoaste)nevoile nu are nici o grija de a le implini, iar cine nu stie ce inseamna binele si raul, nici lipsurile de orice fel, nu se gandeste la ingrijirea si remedierea acestora.

Cunoaste-te pe tine insuti. 

Socrate

De cele mai multe ori, lasam problema cunoasterii de sine ca o ultima prioritate, iar multi dintre noi nici nu ne gandim sa o abordam, deoarece presupunem ca ne cunoastem foarte bine. Totusi, multi dintre semenii nostri fie se supraapreciaza,fie se subapreciaza, iar acest lucru se intampla pentru ca nu ne aducem pe noi insine in plan constient, in planul cunoasterii. Traim adormiti si de multe ori printr-o manifestare falsa a ceea ce suntem, ca urmare a unei programari inceputa inca de timpuriu si care ne-a fost data de familie, scoala, prieteni si tot ce ne inconjoara. Dar oare aceasta suntem noi? Un rezultat al mediului in care ne-am nascut? Si DA si NU! Daca incepem sa constientizam modul in care am fost influentati de ceea ce ne inconjoara si avem curajul sa ne exploram mai adanc, atunci avem ocazia sa ALEGEM rezultatul. Si acestea reprezinta un proces de o viata, deoarece personalitatea are un caracter dinamic si ne formam (si transformam) pe intreg parcusul existentei noastre.

Exista multe modalitati prin care poti incepe acest proces, iar eu iti voi sugera mai jos cativa pasi pentru a incepe. Fa-ti un jurnal special pentru acest lucru, acorda-ti 20 de minute si ia-ti angajamentul sa notezi zilnic in el.

Pentru a nu te pierde in complexitatea personalitatii tale, imparte caietul tau in patru sectiuni :1. Sectiunea mintii (planul mental); 2. Sectiunea emotiilor (planul emotional); 3. Sectiunea fizicului (planul fizic); 4. Sectiunea spiritului (planul spiritual)

Si acum sa le luam pe rand:

1. Mintea mea (Autocunoasterea pe plan mental):

Mintea ta este cea care coordoneaza corpul tau atat la interior cat si la exterior. Tot ceea ce faci este un rezultat al gandurilor tale:

– Ce ganduri imi predomina mintea acum? – scrie convingerile tale despre lume, viata, oameni in general si despre parinti, frati, familie in particular. Scrie convingerile tale despre tine. Scrie asa cum iti vin in minte acum

– Ce pretuiesti cel mai mult? Si de ce? (dragoste, cinste, succes, siguranta etc.)

– Ce valori erau importante in familia ta? Cine ce valori promova? (de ex.: mama, pretuia foarte mult ordinea si curatenia; tata, pretuia foarte mult disciplina etc.)

– Ce diferente si ce asemanari sunt intre ceea ce pretuiesc eu acum (valori) si ceea ce era valabil in familia in care m-am nascut si crescut?

– Care sunt lucrurile care imi plac la mine si de ce? Cine mai crede acelasi lucru despre mine?

– Care sunt lucrurile care nu imi plac la mine si de ce? Cine mai crede acelasi lucru despre mine?

– Ce diferenta este in  impotanta valorilor mele fata de acum 10 ani? Dar fata de acum 15 ani? Dar fata de acum 20 ani? (ex.: acum cred ca este important pentru mine sa reusesc profesional; acum 10 ani era important pentru mine sa-mi construiesc o familie (sau sa-mi termin studiile; sau sa-mi fac prieteni etc.)

– Daca ar fi sa fac o comparatie intre ce credeam acum 5 ani despre relatii si ceea ce cred acum, ce observ? Este vreo diferenta? Dar despre mine, oameni, viata, familie, profesie etc.?

– Completeaza urmatoarea propozitie:

“ De obicei, ca sa ma schimb …”

– Scrie care sunt regulile tale de viata (enumarele)

2. Emotiile mele (Planul emotional):

– Care este starea mea emotionala, in general?

-Din punct de vedere a emotiilor, pot spune despre mine ca sunt o persoana…..

– Ce simt in legatura cu convingerile mele (vezi ce ai scris in sectiunea 1 si noteaza-ti fiecare emotie corespunzatoare convingerii)

– Ce simt atunci cand ma gandesc la lucrurile pe care le admir la mine?

– Ce simt atunci cand ma gandesc la lucrurile care imi displac la mine?

– Ce ma sperie? De ce este asa?

– Ce ma incanta? De ce este asa?

– Cand ma enervez? De ce este asa?

– Ce ma linisteste? De ce este asa?

– Ce ma agita? etc.

– Cum imi traiesc in mod obisnuit emotiile? (intens, moderat, slab?)

– Ce imi spune modul in care imi traiesc emotiile?

– Ce atitudine am fata de emotiile mele?

– Ce atitudine am atunci cand ma confrunt cu emotiile celorlalti?

– Completeaza propozitiile urmatoare:

“Am observat ca atunci cand sunt in preajma unei persoane care isi traieste intens emotiile, eu ma simt…..si ma gandesc ca…..”

“Am aboservat ca atunci cand sunt in preajma unei persoane care incearca sa isi ascunda emotiile, eu ma simt…..si ma gandesc ca….”

Pentru moment ne oprim aici si ai o tema consistenta pentru cel putin doua saptamani. Te sfatuiesc sa copiezi intrebarile de mai sus si sa scrii cate una ca titlu de pagina in caietul tau. Apoi, citeste-o cu voce tare si raspunde cu sinceritate. Nu masca nimic. Nu uita! Numai tu vezi acest caiet si daca nu raspunzi cu sinceritate, ratezi ocazia de a face primul pas spre a te cunoaste mai bine. Nu este acum momentul sa judeci raspunsurile tale. Acest lucru il vom face mai tarziu si iti voi arata cum. Pentru moment concentreaza-te pe a te cunoaste asa cum esti tu acum.

In urmatorul articol vom continua cu celelalte doua dimensiuni: cea fizica si cea spirituala!

Pana atunci, iti urez succes si te rog daca ai facut deja exercitii de autocunoastere sa le impartasesti cu noi pe blog!

PS: Daca ti se pare utila informatia din acest articol, atunci impartaseste-o si cu altcineva care stii ca ar beneficia de pe urma ei.

 

  

2 responses to “Reflectii- cine sunt si cum sa ma cunosc mai bine (I)”

  1. Buna Iulian,

    Habar nu am de ce, dar abia acum mi-a aparut comentariul tau afisat.
    Daca nu e prea tarziu, gasesti cele doua dimensiuni in partea a doua a articolului, care poarta acelasi titlu.

    Introdu in casuta de cautare din dreapta sus: “Reflectii- cine sunt si cum sa ma cunosc mai bine” si vei gasi si partea II.

    Multumesc pentru interesul aratat si scuze te rog intarzierea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *