Ce stiti despre depresia postnatala?

Migrant Mother With Color

Nasterea unui bebelus este cea mai mare implinire pe care o resimt parintii. Un moment al vietii in care fericirea isi gaseste locul meritat, visele se tranforma in realitate si viata capata un contur artistic.
Ce ne facem cand nasterea, lasa in urma si amprente ale tristetii, neputintei, ingrijorarii si momente critice pentru mamica? In momentul acela putem vorbi despre o posibila depresie dupa nastere, cunoascuta sub termenii de “depresie postpartum/ postnatala”.
Ce este depresia postnatala?
Este o conditie de factura medicala ce apare in primele luni de la nastere si are o raspandire din ce in ce mai mare in ultimii ani, afectand 1 din 8 femei .
Care sunt cauzele aparitiei depresiei postnatale?
Medicii sustin ca depresia postpartum apare pe fondul unei dereglari hormonale pe care o resimte orice femeie insarcinata.
Alte circumstante posibile pot fi: un avort spontan, nasterea unui fat mort, lipsa sustinerii partenerului, o depresie anterioara netratata.
Cum recunoasteti depresia dupa nastere?
In primele zile dupa nastere, reactiile de iritabilitate, modificarile de dispozitie, insomnia sunt manifestari acceptate de sfera normalului.
Problema apare atunci cand tristetea completata de comportamentele de mai sus, se manifesta pe o perioada de 3-4 luni de la nastere.
Iata 9 posibile reactii care te duc cu gandul la diagnosticul de depresie postpartum:
1. pierderea energiei;
2. dificultati in concentrare si diminuarea capacitatii de a lua decizii;
3. instalarea sentimentului de devalorizare, mamica se simte inutila;
4. ganduri despre moarte sau sinucidere;
5. lipsa apetitului si scadere in greutate;
6. absenta placerii in orice activitate in care este implicata mama;
7. insomnii;
8. sentiment de gol interior;
9. tristete majora;
Intr-o asemenea situatie, se impune tratament specializat deoarece este o afectiune de ordin psihologic care nu duce decat la: afectarea ingrijirii copilului si formarea atasamentului cu acesta.
Cu cat tratamentul este inceput mai devreme, cu atat recuperarea este mai rapida, scazand sansele de repetare a depresiei, iar dezvoltarea copilului este mai putin afectata de boala mamei.
Cine este predispus la depresie postpartum?
Exista o serie de factori prezenti in viata unor femei,  ce amplifica posibilitatea de a suferi de depresie postpartum:
– absenta suportului social ( lipsa familiei, rudelor, partenerului, prietenilor);
– situatia medicala instabila a bebelusului;
– situatie economica precara;
– prima sarcina;
– depresia din timpul sarcinii se va manifesta si dupa nastere;
– daca in familie au fost cazuri de depresie postpartum, atunci sunt sanse ca si dumneavoastra sa suferiti de aceasta afectiune;
Ce trebuie sa retineti din acest subiect?
Ca odata aparut, trebuie sa apelati la ajutor specializat : doctor, psiholog, psihoterapeut, consilier psihologic, pentru a avea aparte de o evolutie sanatoasa alaturi de bebelusul dumneavoastra.

Alte ARTICOLE PSIHOinFormat despre DEPRESIE:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *