Convingerile din viata noastra

Am vorbit in articolulPoti paria pe convingerile tale?” despre cum convingerile sunt afirmatii produse de mintea noastra pentru a da sens si semnificatii despre tot ce exista in jurul nostru, inclusiv despre noi insine. Convingerile puse in functiune cu ajutorul unor procese cognitive, precum disonanta cognitiva si perceptia selectiva ne formuleaza perspectiva “adevarului” despre lume.

Hai sa exploram putin mai in profunzime ce am discutat data trecuta si sa luam urmatorul exemplu:

Convingere: “Oamenii sunt periculosi si ma vor rani”

Perceptia selectiva: este foarte probabil sa te intalnesti cu multi oameni prietenosi, totusi tu nu iti vei da seama de aceasta pentru ca esti convins ca oamenii sunt periculosi. Imediat ce se va ivi o confruntare sau cineva face ceva rau (dupa parerea ta), atunci iti vei spune: “Stiam eu”.

Disonanta cognitiva: in exemplul de mai sus nici macar nu se stie daca o persoana este sau nu cu adevarat periculoasa – sau pur si simplu isi prezinta propria perspectiva despre viata si isi doreste sa-si impuna propriul interes si actioneaza in acelasi stil cu al tau. In general, oamenii foarte rar trec cu buna stiinta la a-i rani pe ceilalti si prin urmare rareori sunt cu adevarat periculosi. Apoi sunt toti oamenii periculosi? Dar daca ai experimentat experiente in copilarie  sau mai tarziu, care te-au facut sa crezi ca este nevoie sa te protejezi, pentru ca altfel poti fi ranit, atunci aceasta convingere este confirmata si reconfirmata mereu in viata ta. Pana iti constientizezi convingerea.

In functie de numarul, dar si de calitatea convingerilor putem ajunge la perceptii foarte diferite despre aceeasi situatie. Puternice convingeri pozitive pot avea la fel de bine, atat consecinte pozitive cat si negative pentru persoana in cauza. Sa crezi ca “toti oamenii sunt buni” te poate ajuta in formarea cu usurinta a relatiilor, dar in acelasi timp te poate pune intr-o pozitie vulnerabila pentru ca nu mai esti capabil sa citesti semnele subtile ale unui eventual pericol – convingerea functioneaza ca o bariera.

Would You Die For The Glory Of Russell's Teapot

Deoarece mintea noastra este construita sa confirme informatia deja detinuta (convingerile), iar partea noastra constienta primeste doar o mica fractie din informatia ce ne inconjoara, convingerile au o influenta puternica in perceptia noastra asupra realitatii. In acord cu aceste lucruri, realitatea noastra este inconstient transformata si reinterpretata.

De aceea, spre exemplu, poti vedea cum in aceeasi situatie unii oameni sunt multumiti de performanta lor, in timp ce altii cred ca a fost doar o intamplare, sau au avut noroc.

In alte situatii, noi suntem cei care in mod inconstient influentam mediul din jurul nostru. Daca spre exemplu ne asteptam la comportamente rele din partea celorlalti, ca in convingerea “oamenii ma vor rani”, atunci in mod inconstient inca de la inceput prezentam si noi o atitudine ostila (anticipare negativa). Pe de alta parte, daca avem aceasta convingere si oamenii s-au purtat frumos cu noi intr-o anumita situatie, atunci tindem sa consideram intamplarea ca pe o exceptie.

Convingerile bune ne ajuta sa avem mai multe alternative din care sa alegem, in timp ce convingerile mai putin bune ne limiteaza si reduc numarul alegerilor posibile. De aceea este folosit atat de des termenul de “convingeri limitative”.

Multe dintre convingerile pe care le detinem sunt practice si folositoare, posibil chiar majoritatea. Insa convingerile limitative sunt cele care ne restrictioneaza optiunile si dezvoltarea.

Hai sa luam exemplul subiectului bani:

  • Mai bine sarac si cinstit
  • Sa iti doresti bani este ceva gresit
  • Banii strica caracterul
  • Ca sa ai multi bani trebuie sa fii necinstit

Exemplele de mai sus reduc semnificativ posibilitatea de a alege. Nu uitati, atunci cand avem o convingere, aceasta reprezinta realitatea pentru noi. Altceva nu mai este posibil. Adica, daca crezi ca pentru “ a avea multi bani trebuie sa fii necinstit”, atunci fie eviti sa iti asumi riscuri si sa explorezi posibilitatile de a mari o sursa de venit, fie aceeasi convingere te impinge sa cauti doar cai mai putin cinstite de a face bani, pentru ca esti convins ca asa trebuie.

Utilitatea convingerilor este strans legata de context. Convingerea “banii strica caracterul” spre exemplu, s-ar putea sa-ti convina foarte mult daca nu ai bani si sa te tina la adapost de convingerea ca “oamenii cu bani sunt necinstiti”. Si uite asa cu doua convingeri de tipul acesta te mentii in situatia de a nu avea bani, pentru ca nu vrei sa fii necinstit, nici sa-ti strici caracterul si in acelasi timp sa-ti confirmi convingerile. Bineinteles ca toate acestea le faci inconstient.

Money or Love....choose one of them...!! Explore # 61

Abia cand intelegi pe deplin cum iti influenteaza convingerile calitatea vietii, a trairilor si a starii tale de bine constati ca merita efortul de a incepe sa le identifici si incet, incet sa le elimini sau sa le transformi conditionarile.

Unele convingeri le spunem in fiecare zi cu voce tare, altele insa stau ascunse in fundal si abia daca suntem constienti de ele, iar de altele deloc. Insa chiar si cele ascunse le exprimam nonverbal sau prin afirmatii indirecte. In exemplul de mai sus cu cele doua convingeri despre bani, probabil ca persoana desi in mod constient isi doreste sa o duca mai bine financiar, gaseste modalitati inconstiente de a se sabota si deci a-si confirma convingerile neidentificate. Daca ar deveni constienta de cum anume se comporta cu banii, sau in situatiile in care s-ar ivi oportunitatea de a avea bani mai multi, atunci ar incepe sa-si dea seama si de convingerile din spate. Aceasta este doar o modalitate de a lua urma unei convingeri ascunse.

Este o chestiune de atentie si exercitiu sa incepi sa iti identifici convingerile care te limiteaza. Un bun indicator este starea interioara traita: o convingere care ne limiteaza este asociata in general cu stare de discomfort, anxietate si/sau frica.

Intr-un articol viitor voi vorbi mai mult despre modalitatile de identificare a convingerilor si in curand (sper) voi pregati un material gratuit cu ajutorul caruia sa poti lucra cu afirmatiile limitative pe care le detii si pe care il vei putea descarca de pe site.

Pana atunci ai grija la ce gandesti, fii atent la ce faci si evalueaza-ti rezultatele. Se potrivesc?

Daca ti-a placut articolul si informatia este utila pentru tine, atunci te rog lasa-mi mai jos observatiile si/sau intrebarile tale. Pune deoparte orice convingere de tipul “daca am citit eu, altul nu trebuie sa stie” sau “ nu vreau sa stie lumea ce subiecte citesc” (ca cine stie ce or sa creada) si ajuta-ma sa dau munca mea mai departe, daca vrei.

Iti multumesc ca ma urmaresti!

 

One response to “Convingerile din viata noastra”

  1. Buna,
    Parerea mea e ca e oarecum adevarat. Eu nu cred ca un om iti intareste convingerile avand o legatura cu tine ca sa zic asa ci pt ca acel om oricum ar fi actionat asa.
    Cred ca fiecarui om pe care il intalnim in viata trebuie sa-i dam o anumita incredere (probabil un 7-8 pe o scara de la 1 la 10) si in functie de cum te trateaza creste sau scade.
    Din experienta afirm ca sunt extrem de putini oameni care sa-ti fie cu adevarat aproape, sa-ti vrea binele si neintentionat sa gresasca. Nu ma refer bineinteles la greseli mici. In detalii mici stau diferentele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *