Cum sa-ti recapeti motivatia?

 

motivatia

Motivatia este ceea ce te face  sa pornesti. Obisnuinta este ceea ce  te face sa continui.

Jim Rohn

Te confrunti uneori cu senzatia ca nu ai chef de nimic? Niciun proiect nu te inspira ? Munca pe care o depui este in zadar?
Toate aceste lucruri sunt cauzate de lipsa motivatiei. Motivatia declanseaza, directioneaza si sustine energetic activitatea fiecarui individ. Sistemul motivational este alcatuit din: trebuinte, motive, interese, convingeri, tendinte, intentii, dorinte, etc.
In sens general, motivatia este ceea ce te determina sa gandesti si sa actionezi, este ceea ce numesc psihologii “motorul” vietii noastre psihice.
Defectarea acestui “motor” nu te determina decat sa te izolezi, sa-ti conturezi ganduri negative, sa-ti diminueze dorinta de a elabora proiecte, scade apetitul pentru orice implicare de natura profesionala, personala etc. Este necesar sa-ti regasesti resursele pentru a-t continua actiunile in cate esti implicat.
Cum pot sa face asta, s-ar intreba multi. Iata 7 sugestii la care sa te gandesti si sa le aplici pentru a-ti recapata energia si dorinta de a actiona.
1. Alege o munca care te inspira si care-ti creeaza traseul potrivit spre a actiona conform asteptarilor.
2. Aloca un timp macar de 5 minute pentru a munci, astfel vei fi mai determinat sa incepi.
3.Evita analiza unor actiuni pe timp indelungat. Cu cat te gandesti mai mult, cu atat iti vei pierde din curajul de a continua,te vei simti blocat in situatie, nu vei mai reusi sa vizualizezi posibilele solutii.
4.Redecoreaza-ti zona de lucru. Alege culorile tale preferate, muzica pe fundal care sa te inspire. Nu lasa totul in dezordine, dosare aruncate pentru ca atmosfera de acolo nu-ti va inspira decat delasare.
5.Lanseaza o provocare pentru tine. Sa faci ceva diferit ar fi o solutie buna pentru a nu te plicitisi si pentru a-ti starni interesul ori de cate ori incepi un lucru. Vezi de exemplu daca reusesti sa finalizezi un proiect in timp record. Vei fi mai motivat, dominat de adrenalina si de dorinta de a iesi invingator din propria cursa.
6.Ai grija de sanatatea ta. Energia vine dintr-o dieta corespunzatoare si un regim de odihna adecvat.
7. Gandeste pozitiv. Nu te baza pe ideile negative care-ti vin in minte ( “Nu am chef”, “Nu va iesi bine”, “Voi incepe sa fac….dar mai tarziu” etc.), fii dinamic in gandire si in actiuni. Daca nu incerci, nu vei sti care va fi rezultatul Este important sa invatam din fiecare actiune cate ceva, este santatos sa mai avem si esecuri pentru ca ne motiveaza sa mergem mai departe si sa ne concentram pe solutii viabile pentru actiunile viitoare.

Nu spune niciodata nu se poate, ci incepe cu sa vedem.

Nicolae Iorga

S-ar putea sa-ti placa si:

One response to “Cum sa-ti recapeti motivatia?”

  1. F bune citatele…spun totul….recunosc ca mie personal imi sunt suficiente cam 3 din sugestiile de mai sus pt a incepe o noua zi…
    Cel mai mult conteaza gandirea pozitiva…”suntem ceea ce gandim”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *