Cum stai cu stima de sine?

 Cum stai cu stima de sine?

Stima de sine este propulsorul nostru. Cu ajutorul si pe baza stimei de sine luam decizii si activam in viata. De la inceputul studiilor psihologice asupra personalitatii, psihologii au fost de parere ca aproape fiecare aspect al vietii noastre – fericirea noastra personala, succesul, relatiile cu ceilalti, realizarile, creativitatea si viata sexuala – se rezuma in jurul unei caracteristici de baza: stima noastra de sine.

In cele mai ascunse si adanci parti ale noastre, cu totii ducem cu noi o imagine (de care este posibil sa nu fim constienti) despre cine suntem noi ca persoana si cat de insemnati, merituosi in relatie cu ceilalti. Chiar daca nu are de fapt corespondent cu realitatea, aceasta imagine ne ghideaza zi de zi in activitatile noastre, afectand totul in mod semnificativ, de la alegerea carierei noastre si a unui partener de viata, pana la ce haine sa imbracam in acea zi.

Daca vreti, aceasta imagine de sine este similara unei picturi in ulei: strat dupa strat de culoare a fost aplicat asupra noastra inca de la nastere, pentru a crea o reprezentare interna complexa. De fiecare data cand parintii nostrii, profesorii, fratii mai mari sau vreun prieten au facut un comentariu sau remarca (“ Esti prost” sau “ Ai cu adevarat talent pentru asta”) si de fiecare data noi am interpretat intr-un anumit mod comportamentul celorlati fata de noi (“ L-au ales pe Andrei pentru ca e mai bun decat mine”), am adaugat un strat nou tabloului. Aceasta pictura a tabloului nostru, acum ne serveste ca fundament a modului cum noi ne afisam in viata si nu este tocmai usor de modificat, odata ce un strat a devenit prea gros.

Stima de sine este esentiala pentru abilitatea noastra de a functiona in viata intr-un mod sanatos. Fara fundatia solida a unui sens de sine, noi nu mai suntem capabili sa ne asumam riscuri si sa luam decizii necesare pentru a ne conduce o viata productiva, satisfacatoare. O stima de sine scazuta ne poate eroda legaturile familiale, performanta scolara, evolutia carierei, dragostea si cel mai important dintre toate, sensul nostru interior de bine, de pace si auto-acceptare. Pe de alta parte, o stima de sine ridicata, stabila, contribuie la afirmarea abilitatilor de rezolvare a problemelor si a asertivitatii atat de necesare pentru a putea indeplini ceea ce Abraham Maslow numea “actualizarea sinelui” – adica, dorinta continua de a-ti indeplini potentialul si de a fi tot ceea ce poti fi. De fapt o stima de sine puternica creaza ceea ce se numeste auto-profetia sinelui. Spre exemplu cu cat esti mai multumit si te placi mai mult, cu atat incepi sa te porti mai mult in acest sens; cu cat esti mai convins ca poti realiza ceva, cu atat devine mai posibil ca acest lucru sa se si intample. Ceea ce vreau sa mentionez este faptul ca, o stima de sine pozitiva nu trebuie confundata cu egoismul sau cu comportamentul arogant, de superioritate, care de cele mai multe ori reprezinta incercari ale sinelui de a ascunde sentimente negative despre sine. Auto- profetia este valabila si in cazul unei stime de sine scazute: adica cu cat crezi mai mult ca nu meriti sa fii iubit asa cum esti (mai mult sau mai putin constient), cu atat creste sansa de a te lipi de persoane care iti vor confirma aceasta convingere despre sine; cu cat crezi mai mult ca nu poti face un lucru, cu atat este mai posibil sa nu actionezi niciodata pentru a-l realiza etc.

Asa cum am vazut viata noastra este compusa din relatii, iar vestea buna este ca oricat de adanci si groase ar fi aceste straturi ale imaginii de sine pe care le purtam cu noi, cu totii suntem capabili sa le curatam usor strat cu strat si sa adugam culori mai calde, pozitive si, de abia atunci, de fapt, incepem sa construim cea mai importanta relatie a vietii noastre: relatia cu noi insine.

Te invit aici sa descrii si tu culorile si straturile tabloului tau!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *