Daca m-as asculta, m-as intelege!

[ another head hangs lowly ]

Suntem martorii unei ere in care totul se desfasoara cu viteza luminii si parca nu mai avem timp de nimic, nici macar de propria persoana. Suntem inconjurati de atatia oameni, insa constatam ca suntem singuri. Ce ramane de facut?
Poarta un dialog cu tine. Daca unii l-ar considera un gest de nebunie, in fapt este un gest de sanatate.

Beneficiile dialogului personal
• Te ajuta sa nu simti starea de singuratate;
• Te ajuta sa-ti clarifici gandurile si sa-ti pui ordine in idei;
• Te face mai inteligent, prin mentinerea unui antrenament al functiilor cognitive;
• Gasesti solutii creative la probleme ce te apasa;
• Te ajuta sa mentii permanent relatia cu Eul tau;
Nu de putine ori ne adresam propriei persoane, o sumedenie de intrebari: De ce am facut asa? Cum sa trec peste asta?Ce e de facut acum? Ce se intampla cu mine? Si lista este lunga. Cu noi vorbim cel mai mult, dar oare ne si intelegem sau doar ne auzim?
Dialogul cu propria persoana este necesar pentru o evolutie personala. Cu totii asteptam laude si ne bucura atunci cand le primim sau ne intristam la reprosurile din partea altora, dar la sugestiile personale v-ati gandit?
Incearca sa raspunzi la urmatoarele intrebari:
1. De cate ori pe zi imi laud reusitele?
2. De cate ori pe zi imi critic actiunile?
3. De cate ori ma sustin emotional?
Dialogul intern ne poate motiva/sustine in diverse activitati dar ne si blocheaza in alte situatii. Aceste lucruri se intampla pe fondul existentei unor principii si valori personale, elemente din educatie etc.
O metoda practica in ceea ce priveste dialogul interior, este modificarea gandurilor negative ce-ti trec prin minte in momentul respectiv. Ce inseamna acest lucru?

“Pesimistul vede dificultati in orice oportunitate. Optimistul gaseste oportunitati in orice dificultate.”

In loc de :
„Nu pot sa fac asta”! Inlocuieste cu „Voi incerca”, „Daca” sau „Cand”, „Este imposibil” cu „Este nevoie de cateva resurse pentru a atinge obiectivul”, „Am esuat” cu „Am invatat din asta…” etc.
Dialogul interior este un puternic instrument in ceea ce priveste programarea mentala, pozitiva sau negativa. Avem forta aceasta, ca prin gandurile noastre sa actionam: „Esti ceea ce gandesti” ar spune un proverb romanesc.
Incearca sa gandesti pozitiv, sa-ti cresti nivelul energiei, sa obtii idei noi, sa iei o decizie, sa faci progrese in obiectivele tale.
Renunta la ideile privind esecul, privind problemele personale pe care le simti ca fiind catastrofale, astfel incat subconstientul tau sa fie in masura sa-ti transmita pozitivismul. Din momentul in care reusiti sa eliminati din vocabularul vostru expresiile novice, calitatea vietii este deja imbunatatita.

Alte ARTICOLE PSIHOinFormat DE DEZVOLTARE PERSONALA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *