Daca te cheama Narcis, esti narcisist?

Personalitati narcisice- cum ne comportam cu ele?

“Nu pot rabda vanitatea altora fiindca o jigneste pe a mea

La Rochefoucauld
ID-10049409

Aceasta ar fi deviza pesoanelor caracterizate prin narcisism.
Inainte de toate este necesar sa definim usor persoanele narcisice, ce se intampla cu ele si de ce avem nevoie de sfaturi si sugestii privitoare la cum sa ne comportam cu ele.
Cum arata tiparul persoanele narcisice ?
-Au sentimentul despre ei ca sunt exceptionali, se situeaza pe un rang mult mai inalt decat ceilalti oameni;
-Sunt stapaniti de ambitia de a avea, de succes rasunator atat in plan personal cat si profesional;
-Foarte preocupati de infatisarea exterioara si de vestimentatie;
-In relatiile cu ceilalti, se astepta sa primeasca tot timpul laude, privilegii si favoruri;
-Au un dar al manipularii, ceea ce inseamna ca apeleaza des la o astfel de metoda pentru a-si atinge obiectivele;
-Nu sunt deloc toleranti in fata asteptarilor, fapt pentru care devin recalcitranti in momentul in care sunt pusi in situatia de a astepta la coada;
-Nu sunt adeptii subordonarii unor reguli comune ci isi etaleaza dorinta de a fi mereu in fata tuturor cu ceva nou, inedit, iesit din comun si din banal.
Lista caracteristicilor este lunga insa sunt suficiente detaliile explicate mai sus pentru a-ti contura imaginea unei persoane narcisice.
Ce atitudine sa adopti in relatia cu persoana narcisica?
Nu uita ca personalitatile narcisice fac orice pentru a-si castiga locul mult visat in societate si nu numai. Cum sa ramai in relatii bune cu astfel de persoane? Iata cateva sugestii referitoare la ce comportament sa adopti astfel incat sa nu iasa scantei:
1. Ori de cate ori persoana in cauza este sincera, arata-i ca o aprobi; Este important sa-i dovedesti ca esti alaturi de el/ea in anumite momente si ca actiunile sale nu pot fi trecute cu vederea(uneori). Vorbim aici despre felicitarile pe care le merita in urma unui discurs frumos, castigarea unui meci de fotbal, o tinuta frumos creata etc. Nu uitati ca valorizarea trebuie sa fie sincera si nu una magulitoare care ar putea sa duca la o rupere a legaturii cu persoana in cauza. Persoanele narcisice disting foarte usor sinceritatea de minciuna si falsitate.
2. Incearca sa pastrezi discretia propriilor reusite si privilegii; Pentru ca narcisicul este mai important decat tine, el are cele mai bune reusite si privilegiile cele mai alese, mai bine pastrezi discretia reusitelor tale. Asta pentru ca este foarte posibil ca relatiile sa se deterioreze, deoarece nu pot accepta pe altcineva mai presus de ei.
3. Ofera-i o explicatie cu privire la reactiile celorlati; Daca ai reusit sa ii castigi increderea unui narcisic, nu de putine ori vei auzi cum se plange de ceilalti oameni. Asta se intampla pentru ca sunt respinsi de multe persoane. Aici intervine rolul tau si incearca sa-i evidentiezi ca punctul de vedere al unora este total in dezacord cu al sau si ca nu este asta o problema.
Nu este recomandabil sa te opui sistematic, sa nu fii atent la tehnicile de manipulare pe care le utilizeaza in relatia cu tine, sa te astepti la recunostinta din partea narcisicului. Toate acestea nu vor ajuta la mentinerea relatiei cu un narcisic, ci la destramarea ei.
In relatiile interpersonale putem fi pusi in situatia de a-i identifica pe narcisici pentru a sti cum sa actionam in favoarea noastra.
Ai un patron narcisic? Daca vrei sa fii in relatii bune cu acestia, tine minte replica celebra de mai jos: 

Ii poti lesne insulta pe suverani, proslavindu-le calitatile pe care nu le au

Rochefoucauld

Un sot/sotie narcisica? Daca l-ati ales inseamna ca are multe calitati insa nu uitati ce am expus in articolul aceasta, in primele randuri.
Daca ai colegi de serviciu narcisici: ai grija sa nu-ti ia locul!

Voi ce comportamente v-ati creat cu personalitatile narcisiste? Cu ce experiente graitoare v-ati confruntat pana acum? Asteptam mesajele voastre si pe pagina oficiala de facebook.

Alte ARTICOLE PSIHOinFormat DE DEZVOLTARE PERSONALA:

2 responses to “Daca te cheama Narcis, esti narcisist?”

  1. eu cred ca narcisismul ascunde o stima de sine foarte scazuta…:)
    articolul e foarte bun:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *