Iti cunosti limitele in relatiile de prietenie?

Cand vorbim de relatii, fie ele de dragoste, de prietenie, parinte-copil, profesor-elev, sora-frate etc. trebuie sa acceptam ca acestea se desfasoara in conditii sanatoase atunci cand exista limite.

Limitele nu fac altceva decat sa instaleze ordinea si mecanismul de functionare al relatiei.

Acceptand limitele impuse direct sau indirect de prietenul dumneavoastra, nu reusiti decat sa –i transmiteti o doza si mai mare de respect si sinceritate in legatura cu sentimentele pe care i le purtati.

Totusi, care sunt aceste limite intr-o relatie de prietenie?

Prietenia este egalitate armonioasă

Pitagora

Spune NU urmatoarelor aspecte care pot aparea intr-o astfel de relatie:

1.  Abuz fizic (imbranceli, palmuiri, loviri cu diferite obiecte etc);

2.  Abuz emotional ( folosit pentru a obtine diferite beneficii, de exemplu :” Nu-i asa ca faci asta pentru mine?”);

3.  Abuz verbal (nu esti obligat sa accepti injurii, fie daca ele vin din partea celui mai bun prieten al tau);

4.  Abuz financiar (imprumut de bani si obiecte valoaroase doar pe fondul prieteniei);

De specificat aici, ar fi faptul ca putem numi abuz, atunci cand se intampla frecvent si in mod voit din partea persoanei care abuzeaza.

5.  Dreptul la timp si spatiu personal ( chiar daca sunteti prieteni, nu inseamna ca sunteti obligati sa impartiti in permanenta spatiul si timpul cu celalalt. Relatia de prietenie se mentine si daca nu va vedeti in fiecare zi, nu vorbiti in fiecare zi, nu va vizitati zilnic etc.)

Prietenia nu rezistă nici în jigniri, nici în înfrângeri. Ea moare.

Titu Maiorescu

Pe langa aceste 5 bariere universal acceptate intr-o relatie de prietenie, mai pot fi adaugate si altele care tin de personalitatea fiecaruia. De exemplu : nu va simtiti confortabil sa va umble prin geanta daca are nevoie de un anume lucru, va deraneaza sa fiti sunat/a dupa 12 noaptea, (fie el si cel mai bun prieten) ,nu imbratisati ideea  de a imparti totul ( de la mancare pana la parfumuri, haine, telefon, laptop, haine etc.) si lista poate fi completata de dumneavoastra.

Odata constientizate aceste bariere, este necesar sa va ganditi cum le puteti imbraca intr-o forma eleganta pentru a fi aduse in discutie. Este de dorit sa nu comunicati direct aceste pretentii personale, de exemplu: “nu-mi place sa ma suni la ora asta”, ci sa spuneti “crezi ca putem vorbi maine dimineata despre acest subiect, ma simt obosit/a momentan” deoarece riscati ca relatia de prietenie sa se sfarseasca din refuzul dumneavoastra de a argumenta aceste reguli.

Limitele sunt special amplasate in contextul prieteniei, pentru a nu crea situatii tensionate, pentru a oferi transparenta ambilor prieteni si pentru a va dezvolta in mod armonios.

Voi ce limite aveti in relatiile de prietenie?

ALTE ARTICOLE PSIHOinFormat DESPRE RELATII:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *