Mi-e frica de oameni…?

A Portrait in Darkness

Cu totii avem temeri, frici, nelinisti si tot felul de fobii ( de intuneric, de apa, de inaltime, de insecte, de foc) si lista poate continua pana la …frica de oameni. Cu toate ca suntem inconjurati de oameni in fiecare zi, vorbim si interactionam cu ei, sunt unele persoane ce se tem de acestia.
Ce este frica de oameni?
Frica sociala (anxietatea sociala) apare atunci cand o persoana este mereu nesigura, nelinistita, tensionata, ingrozita chiar, in majoritatea imprejurarilor sociale. Este normal sa ai emotii, sa te simti nesigur si temator cand ai un interviu de sustinut, un examen, o discutie cu seful etc. In astfel de situatii simtim cu totii bataile frecvente ale inimii, transpiratia, respiratia accelerata, tremuratul vocii dar toate aceste stari se reduc odata ce ne obisnuim cu situatia data, devenim mai relaxati si ne adaptam contextului. Problema apare la acele persoane ce sunt afectate de fobie sociala.
Acestea nu se pot adapta situatiei si nu cunosc termenul de relaxare ci ajung pana in stadiul in care nu mai pot respira, raman fara oxigen, ametesc si incep sa tremure necontrolat. Teama de ridicol, de a nu fi penibili ii determina sa fie exagerat de interesati de parerea celorlalti si raman blocati in acest context.
Cum recunoastem o persoana cu fobie sociala?
Priveste cateva indicii care sa te ajute sa-ti descoperi prietenii ce pot suferi de anxietate sociala:
gasesc frecvent scuze pentru a nu onora invitatiile celorlati in oras;
la o petrecere isi cauta locul cel mai retras;
privirea este intotdeauna indreptata in jos, in momentul in care vorbeste cu cineva;
-refuza sa vorbeasca in public;
imagine de sine negativa;
-lipsa increderii in fortele proprii : „Nu pot eu sa fac asta!”, „Eu nu sunt atat de bun sa…”
-evita convorbirile la telefon cu persoane noi cunoscute si apeleaza intotdeauna la altcineva pentru a vorbi in locul lor;
-amana discutiile cu sefii: „Mai bine vorbesc altadata”, „Nu ma simt bine astazi, poate maine merg sa discut…” etc. Evitarea unor astfel de situatii le creeaza un confort de scurta durata si un disconfort de lunga durata. Nu-i ajuta deloc ci mai mult decat atat, anxietatea lor devine profunda.
-au o gandire negativa, deoarece totul capata conturul unei catastrofe ce se transforma intr-un automatism (un soi de program ce deruleaza automat in momentul in care apare o situatie sociala);
-anticipa cu groaza situatiile sociale. Aceste persoane isi petrec ore in sir imaginandu-si fel de fel de scenarii :”Sigur va iesi rau”, „N-0 sa reusesc”, „Toata lumea va crede ca sunt un prost”, „Daca n-o sa ma placa nimeni?” etc.
Teama sociala nu trebuie interpretata neaparat ca un diagnostic clinic. Diagnosticul este pus atunci cand toate aceste situatii ii produc suferinta individului ( imposibilitate de a avea o viata sociala, greutate in indeplinirea sarcinilor la serviciu, sentiment de inutilitate, singuratate, depresie etc.).
Cauzele anxietatii sociale
Fobia sociala este o anxietate ce poate debuta inca din adolescenta sau la inceputul vietii adulte si este intalnita intr-un procent de 8-10% dintre oameni. Pentru a putea intelege aceasta disfunctionalitate este necesar sa avem in vizor factorii ce contribuie la formarea ei.
Cercetarile in domeniu au evidentiat printre cauzele declansatorii :

La Escalera

cauze genetice ( exista un risc de 2-3 ori mai mare ca persoanele cu rude diagnosticate cu fobie socială să dezvolte și ele această tulburare);
caracteristici comportamentale: inhibitia. Există dovezi care indica o incidenta mai mare a simptomelor de anxietate socială la persoanele cu nivel ridicat de inhibiție comportamentală. Intr-un studiu longitudinal publicat în 1999, 61% din copii de 2 ani cu inhibiție comportamentala sporita au dezvoltat fobie sociala la varsta adolescentei.
– evenimente marcante din copilarie: abandon, abuz, agresare, umilire sau alte situatii cu care s-a confruntat cineva in copilarie ii predispun spre dezvoltarea unei anxietati sociale.
Cum se trateaza fobia sociala?
Cercetatorii de la Institutul American 24-Hour Society Phobia, spun ca acest tip de fobie nu poate fi tratat cu medicamente deoarece nu fac decat sa suprime unele simptome si nu sa vindece pentru totdeauna suferinta. Vestea buna este ca metode care dau succes exista: psihoterapia cognitv-comportamentala.
Prin acest tip de psihoterapie, persoanele cu anxietate sociala invata ca anxietatea din timpul situațiilor sociale poate fi trecuta sub controlul mintii lor. Persoanele invața cum sa se confrunte cu aceste situații fara sa iși piarda controlul; invata sa gasească aspectele pozitive ale experiențelor lor sociale si chiar cum sa se descurce in interacțiunile sociale, prin exerciții și jocuri de rol.
Un alt lucru important pe care aceste persoane îl pot invata pe parcursul sedintelor este o strategie de relaxare. Anxietatea sociala este epuizanta pentru ca menține individul intr-o stare permanenta de tensiune sau neliniste, fapt pentru care regulile de respiratie, relaxare musculara, autosugestie sau exercitiu fizic il conduc spre echilbru.
Voi ce parere aveti despre acest subiect? Poate fi usor de observat fenomenul anxietatii sociale in randul persoanelor cu care interactionati? Impartasiti cu noi impresiile si situatiile de viata cu care v-ati confruntat printr-un comentariu sau mesaj pe pagina oficiala de facebook!

Alte ARTICOLE PSIHOinFormat DE DEZVOLTARE PERSONALA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *