Modelul cognitiv al lui Aaron Beck in terapia cognitiv comportamentala

Multi dintre cei care se adreseaza unui psiholog o fac fara a se informa anterior asupra curentului teoretic din care face parte si psihologul prin practica sa. Acest lucru nu este deloc benefic, deoarece nu orice abordare terapeutica se potriveste oricui si deasemenea, lipsa informarii nu da posibilitatea adresarii de intrebari si intelegerii prealabile a ceea ce urmeaza sa se intample in cabinetul de psihologie. Este un act de responsabilitate personala pana la urma, sa stii si sa intelegi ce strategie urmeaza sa folosesti pentru a lucra cu propriile provocari, la care se adauga si rezolvarea unei probleme reale: aceea de a avea asteptari realiste de la procesul terapeutic stiind ca necesita implicarea personala si in ce fel.

r☼sita

In terapia cognitiv comportamentala, principalele curente teoretice si modul in care ele abordeaza modificarea gandurilor dezadaptative (irationale) ale persoanelor sunt „Modelul cognitiv al lui Aaron Beck” si “Modelul cognitiv al lui Albert Ellis”.

Modelul cognitiv al lui Aaron Beck

 Conform lui Beck, problemele noastre emotionale sunt consecinta unor  distorsiuni si scheme cognitive care se dezvolta in functie de experientele din perioada primei copilarii. Experientele timpurii duc la formarea unor convingeri despre propria persoana, viata si ceilalti. De exemplu, in cazul in care copiii beneficiaza de suport si afectiune din partea parintilor, ei  isi vor forma convingeri cum ar fi „Ceilalti ma iubesc”, „Sunt competent”, ceea ce va duce la o imagine pozitiva asupra propriei persoane.

Persoanele care au avut experiente negative cu parintii isi pot forma convingeri de genul „Nu pot fi iubit”, sau „Sunt un ratat”  si pot dezvolta in perioada adulta probleme psihologice.

Conceptele esentiale ale modelului lui Beck sunt gandurile automate, distorsiunile cognitive si schemele cognitive. Toate acestea reflecta intr-un mod sau altul, aspecte ale interpretarii realitatii externe/interne.

Componentele modelului

a. Gandurile automate

Acestea sunt gandurile care apar involuntar si automat cand ne aflam intr-o anumita situatie. In cazul problemelor emotionale, aceste ganduri sunt inacurate. De exemplu, in momentul in care Sorin a auzit intrebarea pusa de profesor la examen, a avut urmatoarele ganduri: „voi pica examenul, sunt un prost, incompetent, nu am nici o sansa”. Aceste ganduri automate sunt grupate in scheme cognitive care au grad de generalitate mai mare. Sorin are de exemplu, o schema cognitiva de tipul „Sunt incompetent” si care se manifesta in mai multe arii ale vietii sale care fac referire la performanta.

b. Schemele cognitive

Schemele cognitive sunt convingerile bazale pe care persoanele le au despre ei, lume si ceilalti. Sunt doua tipuri de scheme cognitive: adaptative si dezadaptative. Anumite scheme cognitive dezadaptative sunt asociate cu vulnerabilitatea spre anumite tulburari sau probleme emotionale si comportamentale. De exemplu, persoanele depresive au scheme de genul: ”Nu pot sa fac nimic bine”, „ Nu sunt in stare de nimic”, „Nu merit nimic”, „Ceilalti sunt mult mai buni decat mine” etc.

c. Distorsiunile cognitive

Distorsiunile cognitive sau erorile in gandire sunt: saltul la concluzii, suprageneralizarea, exagerarea sau minimizarea semnificatiei unor evenimente, personalizarea si gandirea de tipul totul sau nimic.

H is for Happy

 In terapie, modelul lui Beck vizeaza modificarea gandurilor automate, a schemelor cognitive si a distorsiunilor cognitive. Astfel se atinge prima componenta implicata in discrepanta cognitiva si anume modul distorsionat in care persoanele vad realitatea. Odata incepute modificarile la acest nivel, multe din reactiile comportamentale se dizolva de la sine, deoarece nu mai fac sens pentru persoana in cauza.

De asemenea, intelegand in ce fel propria gandire a functionat si ca urmare a restructurarii cognitive, o persoana poate face schimbari comportamentale durabile cu un efort mult mai usor la nivel resimtit.

Cum ti se pare abordarea din modelul cognitiv al lui Aaron T. Beck? Care sunt aspectele care iti ridica intrebari? 

Multumesc ca ma urmaresti si nu uita sa impartasesti aceste informatii, pentru cineva s-ar putea sa aiba chiar acum nevoie de ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *