Tehnici de interventie in terapia cognitiv-comportamentala)

 

Tehnici de interventie in terapia cognitiv-comportamentala

Terapia cognitiv-comportamentala

In terapia cognitiv-comportamentala, natura educationala a acesteia are un beneficiu aditional – conduce la rezultate pe termen lung. Cand oamenii inteleg cum si de ce fac anumite lucruri bine, pot continua sa se faca bine pe mai departe. De aceea, teoria si tehnicile din terapia cognitiv-comportamentala se fundamenteaza pe metoda inductiva. Un aspect central al gandirii rationale este ca se bazeaza pe fapte, nu doar pe realizarea unor afirmatii. Adesea ne suparam, cand situatia nu este asa cum am crezut ca este. Stiind acest lucru, nu ne vom mai irosi timpul suparandu-ne pe noi insine. Iar, metoda inductiva ne incurajeaza sa ne privim gandurile ca si cum ar putea fi chestionate si testate. Daca descoperim ca ipotezele noastre sunt incorecte (pentru ca avem informatii noi), putem apoi sa ne schimbam modul de gandire pentru a fi in concordanta cu realitatea situatiei. Sunt peste 25 de greseli mentale foarte comune pe care oamenii le fac si care ii determina sa nu vada faptele in mod corect.

Temele pentru acasa sunt o caracteristica centrala a terapiei cognitiv-comportamentale, iar atingerea scopurilor poate lua un timp daca clientul isi insuseste tehnicile si topica in doar o ora pe saptamana. De aceea terapeutii dau teme si incurajeaza clientii sa practice tehnicile invatate.

Tehnicile cognitiv-comportamentale urmaresc modificarea cognitiilor si a comportamentelor care mentin problemele clientului. In functie de nivelul la care se intervine sunt clasificare in:

cognitive-therapy-300x336

a) tehnici de interventie la nivel cognitiv,

b) tehnici de interventie la nivel comportamental

c) tehnici de interventie la nivel biologic.

Tehnicile de interventie la nivel cognitiv pot fi de trei tipuri: a) tehnici de restructurare cognitiva, care cuprind orice tehnici prin care se urmareste modificarea inferentelor si evaluarilor ce au implicatii pentru problemele emotionale ale clientilor, b) tehnici de rezolvare a problemelor si antrenament care urmaresc dobandirea de abilitati pentru rezolvarea problemelor practice si c) tehnici de inoculare a stresului care vizeaza modificarea mecanismelor de coping emotional. Prin aceste tehnici se modifica factorii cognitivi reducandu-se astfel discrepanta cognitiva.

Interventia la nivel comportamental cuprinde o serie de tehnici care se bazeaza pe principiul conditionarii operante si vizeaza modificarea antecedentelor si consecintelor cu scopul modificarii comportamentelor problematice. Tehnicile psihoterapiei comportamentale dupa Coleman, Bucher si Carson sunt: a) tehnica stingerii comportamentelor nedorite, b) tehnica desensibilizarii sistematice, c) psihoterapia aversiva, d) metoda modelarii si e) psihoterapia asertiva.

Interventia la nivel biologic cuprinde tehnici care vizeaza modificari biologice cum sunt tehnicile de relaxare. Tot in aceasta categorie sunt cuprinse si tehnicile bazate pe principiile conditionarii clasice, cum ar fi: expunerea gradata, flooding-ul, desensibilizarea progresiva si tehnicile de control al respiratiei.

Daca iti place acest articol, impartaseste-l te rog si cu cei care ar mai putea beneficia de aceste informatii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *