3 cauze care iti provoaca emotii inaitea nuntii

Vine vara si multi dintre voi se pregatesc pentru marele eveniment: nunta! Dar, cu cat termenul se apropie poate incepi sa simti din cand in cand cate un nod in stomac, sau chiar ai unele vise ciudate. De cate ori te uiti la rochia de mireasa sau vezi o mireasa simti un fior? Uneori te intrebi daca nu cumva ai facut o greseala spunand “DA” sau cerand-o de nevasta?

Endless love

Daca raspunsurile tale sunt “da”, atunci este foarte probabil sa traiesti o anxietate pre-mariaj. In principiu trebuie sa stii ca acesta este subconstientul tau care incearca sa-ti spuna ca ceva nu este in ordine si ar fi bine sa-l asculti. Poate iti comunica ca frica pe care o simti provine din indoiala fata de propria abilitate de a-ti schimba statutul si de a fi sot/sotie, sau ca ai o convingere negativa legata de casatorie in general, sau nu esti sigur/a ca partenerul tau este cu adevarat alesul tau. Orice incearca sa-ti spuna subconstientul, straduieste-te sa constientizezi mesajul si in niciun caz nu-l nega. Acest lucru nu ar face decat sa-ti adanceasca temerile.

Una din cauzele pentru care, in general , anxietatea se mentine este faptul ca ne obisnuim cu frica si prea putin incercam sa-i investigam cauza. Faptul ca ai stari anxioase inaite de nunta, nu inseamna ca viitoarea ta casnicie este sortita esecului, inseamna ca ai nevoie sa intervii si sa intelegi ce anume iti provoaca starea, tocmai pentru a nu intra intr-o casatorie cu acest bagaj emotional.

Ce imi cauzeaza emotiile acestea?

Am pregatit pentru tine cateva din cauzele care iti pot provoca anxietatea pre-maritala, ca sa te inspire si sa te ajute sa-ti identifici poate si propriile cauze. Nu ignora aceste sentimente, pentru ca si tu meriti sa intri liber/a si fericit/a in mariajul dorit.

1. Ziua nuntii. Uneori este vorba doar de emotii referitoare la ziua nuntii. Sa ai timp de cateva zile ambele familii reunite in jurul tau, nu este tocmai usor de gestionat, mai ales daca tu esti si cel/cea care s-a ocupat si de organizarea nuntii. Anticiparea faptului ca pentru o zi esti in centrul atentiei, pentru familie, prieteni, colegi, mentori etc. poate fi deosebit de stresant. Aproape ca abia daca mai ai timp sa te gandesti ca de fapt este vorba despre tine la aceasta nunta, si nu despre ceilalti.

Realizeaza ca orice detaliu al nuntii care a ramas neterminat, nerezolvat, nelivrat etc. este cunoscut doar de tine. Invitatii nu cunosc aceste detalii. Nu vor observa ca lipseste funda rosie de la servetele, pentru ca nici nu-si inchipuie ca trebuia sa fie acolo. Obiectivul tau este sa ai o viata frumoasa alaturi de partenerul tau si o amintire frumoasa a nuntii.

2. Voi fi “sot”, voi fi “sotie”. Invatam cum sa ne certam, cum sa ne cerem indeplinirea nevoilor sau cum sa ne negociem pozitia in cadrul relatiei noastre, de la parintii nostri. Mariajul parintilor nostrii este amprenta de la care incepem sa ne construim propriile relatii si mariaje. Unii dintre noi nu am mostenit  amprenta ideala de urmat, mai ales cand provenim din familii destramate, din camine cu agresivitate, minciuna, tradari, rusine sau neglijenta, alcoolism, violenta sau lipsa intimitatii emotionale. Uneori, de abia cand suntem in pragul propriei casatorii, ne cuprinde frica si ne temem sa nu avem aceeasi soarta ca parintii nostri.

Te rog, aminteste-ti ca tu nu esti nevoit sa oglindesti amprenta caminului in care ai crescut. Poti alege propria cale de a relationa, dar daca nu-ti constientizezi reactiile si nu-ti controlezi modul in care iti exprimi nevoile si furia, atunci este posibil sa intri pe autopilot si sa repeti comportamentele familiei din care provii. Sa nu te rusinezi si cere ajutor si sprijin daca este nevoie, ca sa poti trai eliberat/a de trecutul tau si sa te bucuri de iubitul sau iubita ta, pe deplin. Discuta cu partenerul tau aceste chestiuni si vedeti in ce fel sunteti afectati.

3. Planul de viitor. Ai discutat cu partenerul tau despre obiectivele voastre de viitor cuplu? Daca si cand sa avem copii? Unde vom locui? Cati bani vrem sa facem? Cum vom gestiona banii? Cat timp vom petrece cu familiile noastre extinse? Care sunt ambitiile noastre personale si cum le vom face loc in cadrul relatiei? – daca nu ati discutat aceste lucruri, atunci mai ai ceva timp pana la altar. NU mai sta, fa-o!

Multe cupluri nu-si discuta planurile de viitor inaintea nuntii, pentru ca fie nu stiu cum sa o faca, fie pentru ca deja este prezent un conflict si nu stiu cum sa-l rezolve. Nu ignorati aceste lucruri, ca sa nu sfarsiti in divort si multa suferinta. Nu intrati in casnicie avand agende secrete, pentru ca la final singura persoana mintita veti fi tot voi. Planurile de viitor nediscutate, pot deveni o sursa majora de stres.

Daca nu stiti cum sa purtati aceste discutii cu partenerul, atunci cautati ajutorul unui specialist care sa va ajute sa puneti intrebarile corect si sa va negociati nevoile, asteptarile, depturile si responsabilitatile.

Alte cauze ale anxietatii premaritale pot fi:  violenta, dependenta (de partener, relatii, jocuri, substante, medicatie, alcool etc.), un istoric cu partenerul presarat cu minciuni, tradari etc., probleme legate de sex, sau boala partenerului. Toate acestea sunt subiecte complexe si trebuie tratate cu mai multa seriozitate. Ele pot fi delicat sau dificil de discutat cu partnerul, motiv pentru care adresarea catre un specialist poate fi cea mai buna solutie.

Cel mai bun lucru pe care il poti face ca sa-ti diminuezi anxietatea pre-maritala este sa te informezi mai mult pe aceasta tema si sa deschizi liniile comunicarii cu partenerul tau.

Nunti minunate va doresc!

PS: Daca ti-a placut acest articol, atunci impartaseste-l cu prietenii tai!

Alte ARTICOLE PSIHOinFormat despre RELATII:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *