Cand afli ca esti intr-o relatie abuziva?

O relatie de cuplu inseamna dragoste, sinceritate, incredere, perseverente, scopuri comune, intelegere, compatibilitate etc. insa uneori avem un factor supriza: Abuz.

Goddess' Love Dance

Marea majoritate a oamenilor ofera cuvantului “abuziv” ca sinonim violenta fizica, insa este bine de stiut ca abuzul imbraca mai multe forme: abuz financiar,abuz psihologic,abuz emotional si social.
Cand o relatie de cuplu devine abuziva?
Semnele sunt prezente in comportamentul partenerului intr-o forma mascata, atentie:
1. Partenerul isi manifesta inca de la debutul relatiei, dorinta de a-i face partenerei declaratii de dragoste, promisiuni, planuri marete, inclusiv ideea de a locui impreuna.
Aceste manifestari timpurii pot fi un indicator pentru un viitor abuz emotional si/sau fizic, intrucat partenerul risca sa devina gelos si posesiv.
2. Gelozia si posesivitatea, dovezi de dragoste pentru tine?
Asta o poate spune doar el, pentru ca specialistii sustin ca sunt de fapt instrumente de control asupra unei persoane, ceea ce ii ofera ofensatorului posibilitatea de a nu raspunde pentru propriile actiuni ci sa dea vina mereu pe partenera.
Cand posesivitatea si gelozia nu mai pot fi controlate, se poate ajunge la abuz fizic si psihologic ceea ce inseamna pierderea stimei de sine.
3. Controlul sentimentelor si limitarea exprimarii acestora, este un alt indicativ.
Partenerul iti poate impune cand si cum sa traiesti anumite emotii: spre exemplu, “nu era momentul sa razi”, “ce te tot plagi atat?”, “esti prea sensibila” etc. Toate aceste sunt procese de manipulare, de conditionare, ajungand sa traiesti sentimentul de frica in locul celui de dragoste.
4. Umilirea, critica, invinuirea excesiva, acuzatiile, ordinele, negarile fac parte din lista indicatorilor in dominarea celuilalt, in a-i schimba comportamentul dupa placul ofensatorului. Toate acestea duc la instalarea sentimentului de devalorizare, din partea persoanei abuzate; incepe sa-si piarda increderea in ea si in capacitatile ei. Exemplu de expresii utilizate: “ Nu vezi ca nu esti in stare sa…?”, “Nu esti buna la nimic”, “Numai din cauza ta s-a intamplat…”, etc.
5. Partenerul te controleaza la orice pas: cu cine te intalnesti, cu cine vorbesti la telefon, cum te imbraci, cat stai plecata, cat intarzii etc. Daca ai intalnit frecvent astfel de manifestari din partea partenerului, afla ca poti fi intr-o relatie abuziva. De la un simplu control al activitatilor tale cotidiene, se va transorma intr-un sef aspru , in sensul ca iti va interzice sa mai iesi in oras, sa te machiezi, sa te aranjezi, sa te intalnesti cu prietenele tale etc.
6. Partenerul isi manifesta furia pe animalul de companie, loveste cu pumnul in masa, arunca diverse obiecte prin casa? Afla ca este inceputul unui abuz fizic care se va indrepta catre tine.
De cele mai multe ori, abuzatorul se va folosi de santajul emotional si va spune ca ii pare rau, ca a facut totul din dragoste pentru tine, ca se va schimba si ca nu se va mai repeta etc.
Nu lasa toate aceste manifestari sa-ti controleze personalitatea si ia masuri pentru protectia ta. Cere ajutorul, fii puternica si valorizeaza-te pentru ca :

Nimeni, sub nicio circumstanţă, nu merită să se simtă neglijat, insultat, umilit, batjocorit, ironizat, controlat, forţat, intimidat, rănit, lovit, împins, apucat, sau atins într-un mod nedorit.

Dr Steven Stosny

ALTE ARTICOLE PSIHOinFormat DESPRE RELATII:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *