Ce inseamna ambivalenta in relatia de cuplu?

Heart

Ai experimentat senzatia  ca te indragostesti de cine nu trebuie? Simţi mai mereu ca partenerul tau nu se ridica la nivelul asteptarilor? Esti indragostita de cineva care nu te iubeşte la randul sau?

Specialistii au identificat 4 tipare care ne impiedica sa gasim dragostea şi fericirea pe care o meritam fiecare dintre noi.

Daca poti raspunde afirmativ la intrebarile de mai sus, este posibil sa te inscrii in categoria persoanelor dependente de dragostea partenerului insa cu o nota ambivalenta.

Ce inseamna a fi ambivalent?

 Este de fapt o stare contradictorie pe care o traieste o persoana, prin activarea concomitenta a doua tendinte contrare fata de unul si acelasi obiect sau situatie. Persoana, resimte atat placere cat si neplacere, atat atractie cat si repulsie fata de partenerul de cuplu.

Ambivalentilor in relatia de cuplu nu le este greu sa se desprinda, lor de este greu sa depaseasca perioada si sa mearga inainte. Posibil ca obisnuinta cu partenerul de cuplu sa-l determine sa actioneze si sa ramana in aceasta zona de confort, cu riscul de a nu se mai simti in pielea lor, de a nu se mai bucura ca la inceput de tot ce inseamana o relatie de dragoste.

 Ei isi doresc cu disperare iubire, dar in acelasi timp sunt ingroziti de intimitate. Teama de nou ii impiedica de cele mai multe ori sa actioneze conform  sentimentelor.

Actorii ambivalentei

Iata 4 tipare in care isi pot juca rolul cei ambivalent afectiv.

1.Purtatorii de torte

– sunt cei care sunt obsedati de cineva care nu este disponibil;

– se hranec cu fantezii si iluzii;

– dragoste neimpartasita mai este sintagma utilizata in a defini acest tip de afectivitate.

2. Sabotorii sunt cei ce distrug relațiile atunci cand incep a fi serioase sau la orice punct in care teama lor de intimitate se arata.

3. Seducatorii retinuti

-sunt acele persoane care apeleaza la tine cand unele nevoi ale acestora nu sunt satisfacute ( nevoi sociale, afective etc.)

-cand devin nesiguri  in exprimarea afectiunii fata de partener se retrag;

-devin sabotori in momentul in care se hotarasc sa puna punct relatiei.

4. Dependenții Romantici

-sunt atasati de mai multi parteneri;

-evita angajamentul sentimental cu unul dintre parteneri;

-legaturile romantice sunt de scurta durata si se pot manifesta simultan.

Nu toti evitantii  sunt dependenti de dragoste. Daca va acceptati frica de intimitate si situatii sociale, si nu va legati in relatii de dependenat cu oameni indisponibili, sau chiar va pastrati cercului social mic si neamenintator nu sunteti neaparat un ambivalent.

 Dar daca te consumi pentru o persoana indisponibila an dupa an, sau sabotezi o relatie dupa alta, sau ai nenumarate aventuri romantice, sau doar te simti aproape atunci cand esti cu un alt evitant, ai putea fi un dependent de iubire ambivalent.

Dependentii ambivalenti au nevoie sa gaseasca o relatie sanatoasa si sa ramana angajati in ea chiar si atunci cand frica lor  le ameninta personalitatea.

Daca solutiile dumneavoastra pentru a iesi din aceasta stare, sunt nule, este necesar sa apelati la un ajutor specializat pentru a va bucura de o relatie sanatoasa ce va ajuta in evolutie ca si individ.

Alte ARTICOLE PSIHOinFormat despre RELATII:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *