Cum sa-ti pastrezi calmul intr-un conflict cu partenerul de cuplu!

ID-100138624

De cate ori nu ai avut senzatia ca nu mai poti sa faci fata in timpul unei conversatii aprinse cu partenerul si ca a ta calmitate s-a sfarsit? De cele mai multe ori ne lasam influentati de situatiile conflictuale in care suntem prinsi si reactionam in functie de stare.

In acele momente ne descarcam emotional si evident ca ne ajuta sa ne eliberam si sa ne linistim insa cuvintele adresate partenerului s-ar putea sa ne dea batai de cap pe viitorul relatiei.
Iata cu ce vin in ajutorul tau atunci cand ai atins limita emotionala si este necesar sa te mentii sanatoasa, calma si echilibrata. Este un exercitiu util in relatiile de cuplu deoarece reduce frecventa si intensitatea acestor episoade si va invata pe amandoi sa va gestionati conflictele ca si cum sunteti o echipa.
Este firesc și uman sa-ti pierzi controlul asupra emotiilor tale, cu toate acestea s-ar putea fii uimita cat de mult acest exercițiu simplu poate ajuta.

Dacă vă puteți aminti doar un singur cuvânt care ar putea ajuta să se concentreze pe ceea ce cealaltă persoană are nevoie în timpul unui conflict, veți avea o șansă mai bună in a gasi teren și o conexiune comuna.

Gottman

Iata cum arata exercitiul care te ajuta cand esti la limita emotionala:
1. Citiți lista de cuvinte care urmeaza. După cum te uiți la fiecare, gandeste-te ce anume simti ca ai nevoie cand te afli in mijlocul unui conflict: Empatie, acceptare, respect,cooperare, putere, sensibilitate, onestitate, munca in echipa, sustinere, compromis, validare,atingere, influenta, spune Da, spune Nu, limita, compasiune, tristete, explicatie-lamuriri, incredere, ajutor, iertare,energie etc.
2. Alege 5 cuvinte care iti descriu cel mai bine starea in care te afli.
3. Impartaseste cu partenerul de cuplu lista cu cele 5 cuvinte si explica-i ce inseamna pentru tine fiecare cuvant ales de tine si cum ti-ar placea sa-l vezi manifestandu-se fata de tine in timpul discutiilor aprinse.
4. Evita obtinerea unor explicatii ce nu-si au rostul sau corectarea anumitor cuvinte; nu sunteti la lectia de vocabular si de aceea este necesar sa accepti semnificatia fiecarui cuvant data de tine/el. Nu ezita sa-i adresezi intrebari ce te-ar putea clarifica in anumite zone.
5. Continua sa vorbesti pana cand puteti stabili impreună modul in care fiecare dintre voi poate afișa cele mai bune caracteristici de pe lista sa.
6. Pastrati cuvintele intr-un loc usor accesibil pentru amandoi si ori de cate ori sunteti intr-o proasta dispozitie sa apelati la lista.
7. Incearca sa utilizezi acest exercițiu in mod constant pe o perioada de câteva saptamani. Cu cat mai mult îl folosiți, cu atat mai bine veți invata sa deveniti mai eficienti in gestionarea conflictelor dintre voi.
Pentru obtinerea unor rezultate concrete este nevoie de un efort suplimentar din partea amandurora. Pana la urma totul se reduce la o buna si transparenta comunicare intre voi ca si parteneri de cuplu. Este absolut necesar ca fiecare sa stie despre celalat ce nevoi are si cum se simte in diverse situatii.

In cazul in care cunosti si alte metode care au dat roade in timpul unor discutii aprinse cu partenerul tau, nu ezita sa le faci cunoscute. Asteptam mesajele voastre si pe pagina oficiala de facebook.

Alte ARTICOLE PSIHOinFormat despre RELATII:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *