Relatiile On&Off – cum sa opresti cearta si luptele ego-urilor in relatie (II)

In prima parte a acestui articol am enumerat cateva din comportamentele pe care le poti adopta in relatia ta si care te ajuta sa diminuezi certurile, neintelegerile, luptele ego-ului.

Desigur, aceste atitudini functioneaza daca in primul rand iti doresti ca relatia ta sa functioneze, apoi trebuie sa te straduiesti zi de zi sa le pui in practica: sa-ti schimbi modul de a te adresa, sa-ti intelegi mai bine partenerul si intentiile sale, sa inveti sa reactionezi diferit la diferentele care te deranjeaza.

I'll Give You All I Can...

 Azi voi continua lista inceputa si fara a lungi vorba prea mult cu introducerea, trec la treaba si urmatorul punct este:

 6. Argumenteaza cu scopul clar de a rezolva problema…

Oricine poate critica, reprosa si se plange – si majoritatea o fac. Cei dezvoltati emotional insa, aleg cu grija posibilitatile de abordare, de rezultate si isi cauta o strategie de iesire inainte chiar de a se lansa intr-o discutie, care s-ar putea termina intr-o cearta sau nu.

 Daca trebuie sa argumentezi sau sa intri intr-o disputa, atunci asigura-te ca merita si ca va schimba ceva in relatia pe care o ai (in bine, bineinteles!). Scopul tau nu trebuie sa fie “ventilarea” emotiilor, ci gasirea mutuala a unei solutii acceptabile pentru voi. Iti va fi usor sa stii cand ati atins o incheiere – te vei simti mai apropiat de partener si vei vrea sa-l imbratisezi (asa-i?).

 7. Alege “bataliile” cu atentie…

Daca tu …

…mereu faci observatii pe ceea ce te deranjeaza;

…te concentrezi numai pe ce partenerul tau nu face cum trebuie;

…mai rau, te concentrezi numai pe ce TU crezi ca partenerul tau nu face corect;

…te amesteci adesea in probleme care nu sunt treaba ta/ nu poti face nimic sa indrepti o problema;

…simti mereu nevoia sa te contrazici si sa castigi orice dialog…

ei bine, atunci vei descoperi ca devii obsedat de probleme, ca dai vina pe ceilalti pentru ce traiesti tu si incet, incet capul tau devine o morisca care te poate duce la stres ridicat, ca sa nu mai spunem la si mai multe probleme.

 Vei fi mult mai castigat daca vei “invinge” in acele batalii cu adevarat importante, alegand doar acele probleme care stii ca sunt cu adevarat ofensatoare valorilor, convingerilor si persoanei tale. Parerea ta va avea mult mai multa greutate in relatie, daca tu alegi sa argumentezi doar pe marginea lucrurilor cu adevarat importante.

8. Agreeaza sa nu fiti de acord…

Tu si partenerul tau nu trebuie sa fiti mereu de acord. In unele privinte, amandoi trebuie sa compromiteti si sa cedati. In alte privinte insa va trebui sa il/o rogi sa faca ceva in asa fel incat sa fie mai acceptabila pentru tine viata in doi (si aici intra obiceiuri, responsabilitati, posibilitati etc.)

 Daca vrei ca barbatul sau femeia cu care traiesti sa faca ceva si observi ca ezita, atunci roaga-l sa faca lucrul respectiv pentru o perioada de timp limitata si apoi sa discutati din nou. Acest lucru il va ajuta sa nu se simta obligat sau sa se simta fara cale de iesire. Cand cineva simte ca are de ales si pana la urma exista si o cale de iesire este mult mai dispus sa colaboreze, decat sa-i fie impus si gata.

9. Straduieste-te sa nu aduci discutii sau sa iei decizii atunci cand ai emotii negative…

 Daca te simti foarte suparat sau descurajat, atunci discuta intai cu alte persoane despre problema ta – un prieten, un membru al familiei sau un specialist (consilier, coach, mentor, preot etc.). Cineva care nu este direct implicat te poate ajuta sa ajungi la o stare de calm si sa privesti lucrurile din aceasta perspectiva.

Nu discuta cu altii doar ca sa iti dai dreptate supararii pe care o simti si sa-ti castigi “fani”. Ideea nu este de a crea o coalitie impotriva partenerului tau si apoi sa-i arunci in fata ca “toata lumea spune ca mine, deci eu am dreptate”! Scopul este sa te linistesti, sa-i asculti si pe ceilalti ca apoi sa discuti cu partnerul, stiind ca decizia de a fi in aceasta relatie este a ta.

Sweethearts

10. Lasa-ti partenerul sa faca pe cat posibil, cate alegeri si decizii are nevoie…

Majoritatea deciziilor le luati impreuna (in cuplu), iar unele decizii le luati individual cu gandul si la partenerul vostru (sper!). Daca insisti pe a lua intotdeauna decizia finala indiferent cat de mica sau de mare este, atunci subminezi sentimentele de control si siguranta ale partnerului. Acest lucru il poate determina sa inceapa sa-ti ascunda lucruri si sa te trezesti cu surprize, sau…singur!

 Amandoi sunteti adulti, asa ca abtine-te in al/ o mai sfatui pe partener ce decizie sa ia pentru problemele sale. Sprijina-l in ceea ce a decis si lasa-l sa-si traiasca experienta chiar daca tu ai fi procedat diferit.

11. Vorbeste despre sentimentele tale, nu despre greselile partenerului…

 Spune-i partenerului cum te simti si nu ce a facut gresit sau cum ti-a inselat asteptarile (apropos, i le-ai comunicat?). Evita sa ataci caracterul celulilalt, sau sa folosesti un limbaj care ar putea fi perceput drept unul jignitor sau acuzator.

 Vorbind despre sentimentele tale si cum anume te simti intr-un anumit context in relatie te ajuta sa creezi un cadru sigur de discutie.

  12. Comporta-te conform varstei pe care o ai…

Daca partenerul tau spune ceva care te-a ranit, aceasta nu inseamna sa nu-i mai vorbesti zile intregi. Nu intra in jocul atat de cunoscut si imatur “eu nu ma mai joc si-mi iau jucariile si plec”. Acum nu mai functioneaza!

 Spune-i ceea ce ce simti, in ce fel te-a ranit si ce vrei in schimb sa se intample data viitoare. Apoi vegheaza sa se intample asa. Ajuta-ti partenerul sa-ti ofere ceea ce vrei.

 La final, dar deloc neimportant, dupa cum stii deja, nu exista relatia “perfecta”. Aceea exista doar in filme (poate nu ar trebui sa mai vezi asa multe)! Dar imperfectiunea relatiilor noastre nu inseamna sa ne culcam pe o ureche si sa acceptam comportamente nepotrivite, sa negam, sa fim iresponsabili etc. ca si cum ar trebui sa vina cineva din afara si sa ne ajute ca pe niste copii mici sa faca relatia sa mearga. A fi intr-o relatie este o alegere, nu o obligatie. Totusi, daca le schimbi mereu atunci…crede-ma nu partenerii tai sunt “imperfecti”, ci trebuie sa-ti accepti si cunosti si tu propria imperfectiune.

 Ti-a placut articolul? Atunci impartaseste-l prietenilor tai folosind link-urile de mai jos si participa si tu activ alaturi de noi, lasand comentariul sau intrebarea ta!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *