Relatiile On&Off – cum sa opresti cearta si luptele ego-urilor in relatie (I)

yo-yo-relationship

Am auzit multe persoane afirmand cu o oarecare blazare, dar si oboseala, dezamagire in glas ca: “ Trebuie sa lucrez la relatie din greu, nu exista relatia perfecta”.

In mod ideal, cu totii ne dorim relatii pozitive, linistite, mature, relatii relativ libere de stres, insa atunci cand emotiile ego-ului ne coplesesc si acopera ce este mai bun in noi, ne transformam uneori in copilul de doi, sase ani sau adolescentul ce inca mai traieste in noi. Va puteti imagina cam cum ar arata doi copii de sase ani certandu-se si argumentand despre problemele adultilor.

Argumentele, conflictele si “luptele” ego-urilor dintre voi nu inseamna neaparat ca dragostea este pierduta sau ca relatia este ruinata. Chiar si atunci cand doi oameni se iubesc cu sinceritate si isi doresc sa fie impreuna pentru tot restul vietii, conflictele in mod inevitabil vor aparea. Iar daca sunt gestionate prost, aceste conflicte pot eroda intimitatea si fericirea din cadrul relatiei si se pot termina in lungi si interminabile spirale negative de insatisfactie si nefericire, pana chiar la despartire. Pe de alta parte, daca sunt gestionate cu succes aceste conflicte pot chiar sa sudeze relatia si sa imbunatateasca constant intelegerea, aprecierea si dragostea dintre parteneri.

Iata intr-o prima parte cateva dezvaluiri despre cearta si lupta de ego, intr-un stil care este mai mult constructiv decat destructiv:

1. Adu la suprafata nemultumirile tale…

Multi dintre noi suntem condusi in comportamente distructive din cauza negarii, a fricii de conflict si a nevoii de a fi acceptati (poate in casa in care ai crescut cearta, argumentele contradictorii, exprimarea emotiilor negative – erau interzise sau mai rau erau etichetate ca fiind ceva”rau”; “rusinos”; “slab” etc.). Dar incercand cu toate puterile sa mergi mai departe si sa ignori conflictele si diferentele ce apar in relatia ta, nu o vor salva. Ca sa nu mai vorbim ca in niciun caz nu o vor face mai satisfacatoare si mai sanatoasa.

Daca in relatie sunt resentimente si probleme nerezolvate, atunci fi tu primul/prima care acorda atentie si cere sa ai o discutie serioasa despre acestea cu partenerul tau. Fii constient/a ca ceea ce nu se vede, nu inseamna ca nu exista si nu are niciun efect.

2. Asigura-te ca-l intelegi pe celalalt…

De cate ori nu s-a intamplat ca intr-o relatie lucrurile sa ia o proportie exagerata, pentru ca unul dintre parteneri a inteles ceea ce celalalt nici macar nu a spus, sau oricum nu era si ceea ce el intelegea.

Nu-ti asuma nimic – intreaba-ti intotdeauna partnerul pentru clarificari si ofera feedback ca sa te asiguri ca ai inteles ce el sau ea a vrut sa spuna. Atunci cand intelegi ce a vrut sa spuna cu adevarat celalalt, vei observa ca iti va fi mai usor sa raspunzi si sa-ti controlezi reactiile impulsive. Intelegand perspectiva celuilalt devii mai deschis posibilitatii de a vedea ca o situatie are mai multe cai de interpretare (in afara de a ta) si te poate ajuta sa gasesti altele noi.

3. Recunoaste atunci cand gresesti…
Uneori cel mai greu este sa recunoastem cum, chiar noi am spus sau ne-am comportat exact in modul pe care il detestam la ceilalti. Dar in loc sa ne recunoastem propria limitare in dezvoltarea noastra, refuzam sa dam inapoi din mandrie sau incapatanare, din frica de a nu fi considerati slabi sau inadecvati. Sau din pura nevoie de a avea dreptate. Toate acestea ne pot tine intr-o stare prelungita de conflict si argumente contradictorii, fara a putea ajunge la o finalitate.

Cere-ti scuze atunci cand gresesti sau si mai bine foloseste cuvantul “gresit/greseala”, spunand ceva de genul: “ Am gresit atunci cand…/ A fost gresit din partea mea sa…” etc.  Asigura-te ca esti sincer si nu ai nicio agenda ascunsa atunci cand folosesti o astfel de exprimare. Recunoscandu-ti greseala nu face din tine un om slab, ci un om matur, asumat si responsabil de sine.

4. Lasa trecutul in trecut…
Un mic argument sau observatie iti poate reaminti despre o cearta trecuta nerezolvata si atunci este posibil sa devii si mai suparat si cumva sa te simti indreptatit sa crezi ca de data aceasta ii vei demonstra tu partenerului.

Nu conteaza despre ce argument este vorba in prezent, numai nu aduce informatii irelevante din trecut! Comporta-te adecvat situatiei din prezent pentru a da o sansa rezolutiei. Daca iei fiecare moment in parte si fiecare problema o tratezi la timpul prezent, atunci sunt sanse mult mai bune sa nu acumulati resentimente si amintiri neplacute.

5. Nu aduce in fiecare minut detalii pe care sa le transformi in criza… 
Nu tot ce poate fi numarat conteaza si nu tot ce conteaza poate fi numarat! Sa faci din tantar armasar din fiecare detaliu din viata de zi cu zi, ca si cum nemultumirea ta ar fi o problema de nivel mondial, indica un semn serios de imaturitate si iresponsabilitate emotionala.

Nu este sanatos sa cauti continuu motive de cearta, de repros etc. doar ca sa te mentii in centrul atentiei celorlalti si al partenerului. In final s-ar putea sa ramai singur. In schimb gandeste-te de unde ai invatat aceasta strategie de a-ti da importanta si cantareste mai bine avantajele si dezavantajele de a o folosi. Partenerul tau nu are nevoie de un “copil” ale carui toane trebuie gestionate, ci de un partener pe care sa se poata baza.

Tu stii cel mai bine daca merita sau nu sa lucrezi pentru relatia pe care ti-o doresti sau sa ramai la stadiul de visare. Pe de alta parte nu toate relatiile pot fi remediate.

In aceasta prima parte ti-am expus cateva din atitudinile si comportamentele pe care le poti adopta in relatia ta, mai ales daca deja ai observat ca va tot certati, va despartiti si iar va impacati.

In curand vei putea citi si continuarea articolului, dar pana atunci lasa-mi te rog gandurile tale intr-un comentariu mai jos.

 Iar daca nu te preocupa doar binele tau, atunci impartaseste acest articol si cunoscutilor tai. Niciodata nu stii cine are nevoie si tu ii poti face un bine.

One response to “Relatiile On&Off – cum sa opresti cearta si luptele ego-urilor in relatie (I)”

  1. hm… referitor la punctele 4 si 5 as vrea sa mentionez ca pentru unii oameni unele lucruri sunt importante iar pentru altii nu, limbajul este diferit.
    Orice problema nerezolvata (inseamna ca e mare si deci importanta)va creste si va rabufni. Ca o imagine daca eu consider ca partenerul a gresit cu ceva nici eu nu voi avea tendinta sa-mi rasfat partenerul. Comportamentul cel mai probabil va fi sa las relatia sa curga asa si daca intre timp partenerul mai greseste ceva va veni separarea, iar daca va face ceva frumos va intra pe linia buna. Deci nu cred ca se recomanda a lasa o problema nerezolvata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *