Tacerea (in relatia de cuplu)

Daca esti intrebat care sunt fundamentele unei relatii de cuplu, care ar fi primul lucru care iti vine in minte?

Sa te ajut, poate comunicarea? Ei bine, asa cum despre familie se spune ca reprezinta celula de baza a societatii, comunicarea reprezinta celula de baza intr-un cuplu. Folosindu-ne de comunicare putem trasa traiectoria unei relatii aproape perfecte.
Dar ce ne facem cand comunicarea se transforma in tacere? Este si aceasta o forma de a transmite ceva chiar daca nu sunt rostite cuvinte?
Raspunsul: Da, este o alta forma de a transmite un mesaj si se incadreaza in tipologia comunicarii non-verbale, alaturi de gesturi, mimica etc.
Ce poate exprima tacerea?

Sunt cateva posibile raspunsuri: incertitudine, nemultumire, dorinta de a fi singur/singura, lipsa apetitului pentru comunicare, dezamagire, indiferenta si cate nu-ti poti imagina cand un om tace.

tree of light

Ce este tacerea?
Pentru unii dintre noi reprezinta o zona de confort psihic prin care ne ascundem nemultumirile fata de partener. Este o arie de siguranta in care ne simtim protejati, securizati de eventualele acuzatii, atacuri la propria persoana etc.
Uneori, tacerea este utilizata ca o arma in manipularea celuilalt. Apeleaza la tacere pentru a fi lasati in pace, pentru a nu-i implica, pentru a atrage atentia asupra unor minusuri din relatie, etc.
De cate feluri este tacerea?
Tacerea este tacere, ar sustine unii dintre voi, insa trebuie sa avem in vedere ca asa cum plansul bebelusului este diferit cand cere mancare, atentie, odihna, asa si tacerea are mai multe fatete.
Putem vorbi de o tacere ce apare in momentul in care ascultam pe cineva in timpul unui dialog. Este o forma de respect pentru celalalt si unanim acceptata intr-o astfel de situatie.
Tacerea ce intervine intr-un moment de plictiseala, in timpul unei discutii, cand subiectele par a se fi terminat sau nu prezinta un real interes.
Tacerea care exprima ca mesajul nu a fost inteles conform sensului stabilit de interlocutor. In cazul acesta se cer lamuriri asupra subiectului discutat.
Tacerea dogmatica, care se traduce prin “Nu am nimic de spus” si apare in momente ca: plimbari de mana prin parc, vizionarea unui film, etc.
Tacerea voita, care apare pe fondul unei neintelegeri, unui conflict in care partenerul nu vrea sa fie certat, acuzat etc. Se adopta o astfel de atitudine in semn de protest, in semn de renuntare, de neimplicare si dorinta de a iesi cat mai repede din situatie fara prea multe vorbe.

Tăcerea are glasurile ei de înțelepciune: ascult-o.

Nicolae Iorga

Etaland cateva din fatetele tacerii, trebuie sa stim a face diferenta dintre ele, cand apar acestea si ce incarcatura suporta.Putem interpreta in mod eronat tacerea cuiva daca nu cunoastem aspectul diversitatii acesteia. Cunoscand formele tacerii, putem sa nu tragem concluzii gresite, sa intelegm reactiile celuilalt si sa creem o comunicare eficienta in cuplu.
Neintelegerea tacerii poate duce la aparitia unui dezechilibru intr-o relatie de cuplu, un blocaj emotional si uneori destramarea cuplului pe motiv de: “lipsa comunicarii”.

Alte ARTICOLE PSIHOinFormat despre RELATII:

2 responses to “Tacerea (in relatia de cuplu)”

  1. Foarte interesant articolul….
    Pt mine, comunicarea este baza intr-o relatie….increderea si respectul.Dar cand apar dificultati de comunicare…sunt primele semnale de alarma….bine…akm depinde de ce anume a provocat aceasta lipsa….daca se mai poate relua un dialog….depinde f mult de cei 2 parteneri…de ceea ce-si doresc cu adevarat…ce asteptari are unul de la celalalt…

    • tacerea…cred ca fiecare dintre noi o folosim cu un scop bine determinat…si de multe ori ”si tacerea e un raspuns”.Depinde de modul fiecaruia de a o face…de momentul in care vine…motivul….sunt situatii multiple

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *