Sunteti dependenti de dragoste?

Chris & Jessica Engagement - Falling

Asa cum exista dependenta de tutun, alcool sau alte substante, afla ca putem fi dependenti si de dragoste.
Ce este dependenta de dragoste?
Nimic altceva decat o atasare de o valoare mai mare fata de partenerul de cuplu, fata de afectiunea si dragostea pe care el/a ni le ofera.
Cauzele dependentei de dragoste
Dependenta de dragoste este efectul unor neajunsuri personale, ce dateaza din vremea copilariei fiecaruia. Aceste minusuri sunt strans legate de:
– Nevoia de recunoastere;
– Nevoia de apreciere;
– Nevoia de afectiune;
– Nevoia de suport moral, etc.
Odata oferite de partenerul de cuplu, relatia fara acesta nu mai poate fi vizualizata de cel dependent. O caracteristica comuna tuturor dependentelor, fie ele de substante sau de o persoana, este senzatia de a te simti pierdut fara obiectul dependentei, de a simti ca fara el incetezi sa mai existi, ca nu poti trai fara el.
In momentul in care unul din parteneri paraseste relatia, cel dependent se va confrunta cu stari ca:

 • Lipsa apetitului pentru mancare;
 • Insomnie;
 • Depresie;
 • Tristete;
 • Sentimentul abandonarii;
 • Sentimentul inutilitatii;
 • Irascibilitate crescuta;
 • Ideea ca viata fara celalat nu mai are sens, etc.

Partenerul dependent are nevoie de celalalt pentru a se simti intreg si in siguranta. Avem de-a face cu o relatie de simbioza toxica si uneori, cand anxietatea partenerului dependent creste el poate deveni chiar violent verbal sau fizic.
Care sunt caracteristicile dependentei de dragoste?
– Evita riscurile si schimbarea;
– Supunere;
– Cere devotement celuilalt partener;
– Obsesivitate;
– Inhibitii etc.
Stagnare este cuvantul ce sta la baza relatiilor dependente. Partenerul dependent, dominat de frica de schimbare, isi va neglija atat propria evolutie, a intereselor, aptitudinilor, dorintelor cat si evolutia partenerului.
Din nevoia imensa de a se simti protejati, securizati, partenerul dependent ajunge sa-si sustina ideea e ca orice ar face pentru celalat este benefic pentru mentinerea dragostei dintre cei doi.

Iata 7 intrebari care sa te ajute in identificarea starii tale de dependenta in relatia de cuplu:

 1.  Iubirea este cel mai important lucru din lume pentru dumneavoastra.
 2. Simtiti o nevoie coplesitoare de a-l verifica pe acela de care sunteti indragostit/a.
 3. Mai mult decat o data, v-ati neglijat familia si prietenii din cauza relatiei in care erati implicat/a.
 4. Aveti o toleranta mare pentru suferința in relatii. Sunteti dispus sa suferiti de neglijare, depresie, singuratate, lipsa de onestitate, chiar de abuz, pentru a evita durerea provocata de anxietate de separare.
 5. Ati incercat sa fiti cine vrea partenerul dumneavoastra sa fiti. Veti face orice pentru el sau ea , chiar sa va abandonati pe sine.
 6. Mai mult decat o data, ati ajuns implicat cu persoana gresita pentru a evita sa fiti singura.
 7. Sunteti ingrozita de ideea de a fi abandonata. Chiar și cea mai mica respingere se simte ca abandon și va face sa va simțiti oribil.

Daca raspunsurile marcate afirmativ sunt in numar mare, atunci sunteti  posibil dependent/a in relatia cu partenerul/a dumneavoastra de cuplu.
Odata constientizata problema, cel mai indicat ar fi sa apelati la ajutorul unui specialist pentru a iubi sanatos si benefic pentru linistea dumneavoastra interioara.
Luand in considerare ca:

Nu conteaza cat timp am fost blocati intr-un sens al limitarii noastre. Daca mergem intr-o camera intunecata si aprindem lumina, nu conteaza daca in incapere a fost intuneric pentru o zi, o saptamana sau zece mii de ani. Aprindem lumina si camera este luminata. O data ce detinem controlul asupra capacitatii noastre in ceea ce priveste dragostea si fericirea, atunci putem spune cu mana pe inima ca lumina a fost aprinsa.

Sharon Salzberg

Fa acum pasul spre evolutia ta in relatia de cuplu!

Alte ARTICOLE PSIHOinFormat despre RELATII:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *