5 lucruri de indeplinit ca sa fii un parinte responsabil

5 lucruri de indeplinit ca sa fii un parinte responsabil

Parinte responsabil

Chiar daca ai planificat sau nu acest lucru, din momentul in care ai adus pe lume un copil, ti-ai luat un nou rol de indeplinit in viata. Avem mai multe roluri pe care le indeplinim, unele ne sunt date si ni le insusim – fiu/fiica, frate/sora, altele le adoptam de buna voie – prieten, contabil, sot/sotie, parinte. Atunci cand adoptam diverse roluri in viata inseamna ca avem diverse valori care stau in spatele deciziei si care ne motiveaza (sau nu, daca valorile nu coincid scopului) in indeplinirea acestora. Mai inseamna deasemenea, ca trebuie sa invatam codul pentru fiecare dintre aceste noi roluri si sa ne asumam decizia prin a deveni responsabili.

Rolul de parinte nu face exceptie! El necesita din partea ta efort de invatare, de adaptare, de planificare si de actiune. Hai sa vedem impreuna care sunt criteriile care te ajuta sa-ti asumi cu responsabilitate acest rol si la care daca lucrezi, te vor ajuta sa te simti implinit ca parinte.

1. Grija fata de tine si cuplu! Un prim lucru si foarte important este sa devii mai responsabil cu propria persoana, fiind constient de faptul ca fiinta aceea micuta, copilul tau, depinde in totalitate de tine. Daca tu nu esti in regula, el nu va fi in regula. Inseamna sa te dezvolti in continuare, sa iti ingrijesti sanatatea si relatiile. A fi parinte nu inseamna o viata dominata de copilul tau si daca iti indeplinesti nevoile tale de adult si de cuplu, atunci cresc sansele sa fii mai rabdator, mai consecvent si disponibil emotional pentru copilul tau. Ca sa nu mai vorbim ca esti un model pentru el si ca el descifreaza lumea prin intermediul tau si a partenerului tau.

2. Sa creezi contexte pozitive pentru modelare –  acest lucru nu inseamna sa fii mereu la dispozitia copilului, insa atunci cand acesta te solicita si are nevoie de atentia, ajutorul si afectiunea ta sa ai disponibiltatea de a i le oferi. Sa-i incurajezi initiativa, autonomia si independenta gandirii. Sa-i dai optiuni si sa-l inveti sa aleaga intre acestea explicandu-i consecintele alegerilor.

3. Sa-i oferi un mediu familial sigur si armonios – acest lucru inseamna ca te asiguri ca este supravegheat si nu exista riscuri ambientale care l-ar putea rani; ca ii oferi un spatiu personal amenajat si dotat corespunzator varstei lui, ca ii respecti programul, ca locul in care doarme este izolat si nu este expus si mai ales ca toate persoanele mature care sunt in preajma copilului sunt consecvente si aplica aceleasi reguli.

5 lucruri de indeplinit ca sa fii un parinte responsabil

4. Sa inveti sa folosesti metode pozitive de disciplinare si educare a copilului metoda pozitiva se refera ca de la bun inceput sa fii axat pe aspectele pozitive ale comportamentului copilului, invatandu-l ce doresti sa faca in paralel cu eliminarea comportamentelor indezirabile. Disciplinarea pozitiva este orientata spre solutionarea problemelor, pe asumarea responsabilitatii de catre copil prin prezentarea adecvata a situatiei, prin oferirea alternativelor, explicarea consecintelor si implicarea copilului in proces. In acest demers criteriile consecventei si al predictibilitatii comportamentului parental joaca un rol important in prevenirea aparitiei (sau reaparitiei) comportamentului problematic la copil. Cu alte cuvinte, copilul stie la ce sa se astepte si pana la urma se conformeaza. Disciplinarea pozitiva implica abordarea problemei si nu a copilului, evitand astfel pedepsele fizice si emotionale.

5. Sa fii constient de nivelul copilului tau – inseamna sa ai asteptari realiste de la acesta. Stiu ca este copilul tau si ca ii doresti binele, dar nu-ti proiecta asupra lui frustrarile si neajunsurile propriei tale copilarii, sau chiar cele de moment. Nu-ti forta copilul sa faca lucruri care il depasesc doar ca sa nu-ti strici tu imaginea (asta este oricum doar in mintea ta!)! Nu uita, evolutia fiecarui copil este unica si se realizeaza in ritmuri diferite si de aceea este important sa-l accepti asa cum este, sa nu-l compari nici cu fratii lui, nici cu altcineva, nici cu imaginile tale mentale ideale despre el. Este inutil! Tot ceea ce vei obtine este suferinta lui emotionala. Ajuta-l sa se dezvolte in ritmul evolutiei sale unice!

Stiu ca te confrunti cu multe provocari in rolul de parinte, insa aceste criterii pot fi cateva directii generale pe care poti sa incepi sa le planifici si pe marginea carora sa construiesti o viata fertila emotional alaturi de familia ta.

Ia o foaie de hartie si scrie pentru fiecare punct de mai sus care sunt lucrurile pe care le faci deja, ce ai putea imbunatati si ce ai putea incepe sa faci.

Scrie si alte lucruri care ti se par importante si ti-ar putea ajuta copilul sa creasca sanatos si fericit!

Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *