„Mami vreau ciocolata, si jucarii, si haine, si jocuri si…”.lista poate continua. Trebuie sa recunosti ca cele mai multe dispute se nasc intre parinti si copii la cumparaturi. De ce se intampla acest lucru?
E simplu, pentru ca micutii nu inteleg ce inseamna buget sau de ce nu mai sunt bani. Ei au fost obisnuiti sa planga pentru a fi hraniti ( cand erau bebelusi), sa ceara si sa li se ofere. Toate acestea insa, au un final; cum nimic nu dureaza la nesfarsit a sosit momentul pentru ora de educatie finaciara.
A fi parinte este o meserie ce necesita foarte mult timp ,perseverenta, imaginatie, rabdare si optimism. Parintii ofera copiilor o zeste foarte importanta inca din anii copilariei, cu care acestia vor colinda lumea ca adult sau ca om matur. Te invata sa fii mananci, sa mergi, sa vorbesti, sa fii manierat si nu in ultimul rand cum sa-ti construiesti „pusculita”.
Educatia finaciara oferita in caminul familiei este foarte importanta pentru dezvoltarea fiecarui copil. Nu este benefic sa-i amintesti :”nu mai cheltui banii”, ci trebuie sa stii sa-i evidentiezi ce inseamna banul, cum se face, cum se economisteste.
Alfabetul financiar incepe cu:
A. invata-i pe cei mici sa aprecieze valoarea banilor,
B. evindentiaza-le de unde provin acestia si cum pot sa isi gestioneze banii,
C. implica-i in activitati( pe care le pot desfasura) din care sa poata castiga bani.
De amintit in cadrul acestui capitol al educatiei finaciare ar fi case adreseaza copiilor ce au o varsta de cel putin 5 ani, astfel incat nivelul sau de dezvoltare sa-i permita intelegerea unor actiuni.
Toate acestea vor face din copilul tau un mic afacerist poate si va sti sa pretuiasca valoarea financiara a banilor.
Iata o serie de 6 sugestii privind educatia financiara a copilului tau:
1. Incearca sa-i arati cum se castiga banii; Nu lua copilul cu tine ori de cate ori scoti bani de la banca ( bancomat ), pentru ca parerea lui va fi ca banii vin pe banda rulanta si ca cineva (banca) ti-i ofera fara nici un sacrificiu. Pentru a-i demonstra cat de greu se aduna banii, va trebui sa-l iei o zi la locul tau de munca ( daca ti se permite).
2. Invata-l sa eonomiseasca banuti pentru orice si-ar dori sa-si cumpere. Pune-i la dispozitie o pusculita in care sa-si acumuleze suma necesara achizitionarii produsului dorit de aceasta. Invata-l sa-si gestioneze banii primiti: spre exemplu daca ii dati 5 lei, invati-l sa puna un procent la pusculita, un procent sa-si cumpere ceva cand mergeti impreuna la cumpararturi etc.
3. Implica-l pe copil in diverse activitati din care sa fie recompensat cu bani ( sume mici); spre exemplu sa ajute in vreo activitate gospodareasca (sa adune niste flori, sa hraneasca animalul de companie etc.), sa faca diferite „servicii” bunicului, matusii etc., astfel vei reusi sa-l responsabilizezi si sa-l motivezi sa-si umple pusculita.
4. Invata-l pe copilul tau sa fie altruist, cu alte cuvinte sa ajute si pe altcineva care nu are atatea jucarii/hainute cate are el. Astfel se creeaza un moment potrivit pentru a-l invata ce inseamna sa fii bogat, a-i explica de ce unii au mai mult si altii nu au deloc si cum sa aprecieze cat are.
5. Nu uita ca puterea exemplului este foarte mare; nu-i oferi doar copilului diverse sarcini pentru a castiga bani si tu, ca printe sa stai si sa-i monitorizezi activitatea, ci ar trebui sa te vada si pe tine ca esti angajat in vreun tip de activitate. In astfel de conditii reusesti sa-i exemplifici ca tu muncesti si la serviciu pentru bani, dar si acasa.
6. Nu in ultimul rand, verifica te rog care este atitudinea ta si a familiei in general, fata de bani, fata de bogatie, sau saracie. Copilul este martorul acestor comportamente si va invata si din ele. Care sunt convingerile voastre?
Daca esti parinte, te invit sa cauti solutii pentru educatia financiara a copilului tau, fie prin carti, fie prin cursuri specializate, gratuite sau platite.
Alte ARTICOLE PSIHOinFormat despre FAMILIE&PARENTING: