Parenting – Esti pregatit?

Parenting – Esti pregatit?

Este intotdeauna intelept sa te asiguri ca esti pregatit sa formezi o familie si cu atat mai mult sa verifici daca esti pregatit sa fii parinte. Poate ca cei de la Universitatea Stanford te vor ajuta sa decizi prin testele practice pe care le-au propus viitorilor parinti.

Iata cateva dintre ele, care mie mi-au placut cel mai mult:

1. Repeta intotdeauna ceea ce ai de spus de cel putin 5 ori!

2. Inainte de a aduce pe lume un copil – gaseste 2-3 cupluri cu copii mici si ofera-le sfaturi despre metodele pe care ei le folosesc cu copii, critica-i in sinea ta, povesteste-i celei mai bune prietene despre cat de demodate sunt metodele lor de educare, despre gradul lor scazut de toleranta. Explica-le ca trebuie sa aiba rabdare cu copii, ca nu are rost sa se enerveze, ca doar sunt copii……Bucura-te!!! Bucura-te pentru ca aceasta va fi ultima data in viata cand vei avea toate raspunsurile despre copii!

3. Sa imbraci un copil mic nu este chiar asa simplu pe cat pare – pentru acest lucru trebuie mai intai sa cumperi o caracatita (vie ar fi ideal) dintr-un material flexibil si un sac de plasa ingust la gura. Cand esti gata, incearca sa introduci caracatita in sac, in asa fel incat toate membrele sa fie in interior (binenteles fara sa le rupi!).

4. Sa hranesti un copil de 11 – 12 luni – cauta un pepene galben si scobeste-l pe interior, apoi fa-i si o gaura pe post de gura. Cauta o sfoara, agata-l intr-un carlig si balanseaza-l. Acum ia un castron plin cu cereale cu lapte si incearca sa hranesti pepenele miscator cu lingurita, in timp ce te prefaci ca esti un avion. Continua pana cand ai terminat jumatate din cantitatea de cereale, varsa o parte la tine in brate si asigura-te ca ai dat suficient si pe jos. Felicitari! Ai reusit sa hranesti un copil de 12 luni.

 Aceasta abordare a celor de la Standford mi-a amintit cat de important este umorul in cadrul sedintelor de consiliere si chiar de terapie psihologica.

In timp ce este important sa abordam cu intelepciune si grija problemele si obstacolele cu care ne-am putea confrunta, prea multa seriozitate poate bloca totul intr-un climat de tensiune si frica. Atmosfera emotionala pe care umorul o ofera ne permite sa ne punem aceleasi intrebari serioase intr-o stare mult mai relaxata: “ Cat de important este acest lucru pentru mine?”

Asa ca, sunt momente in care seriozitatea este necesara si sunt momente pentru umor….pentru ca a stii cum si cand sa-ti luminezi dispozitia este o forma de arta care plateste multe dividente scumpe.

A deveni parinte si a crea o famile unita si apropiata este la fel ca orice altceva care si-a dovedit meritul si valoarea….necesita claritate, angajament si actiune!

Ce fac familiile unite ca sa fie coezive? …..vom vedea data viitoare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *