Plecarea de acasa

Day One Hundred Nine

Ne nastem, crestem in sanul familiei unde avem parte de un mediu securizant si apoi ajungem la varsta in care este necesar sa luam o decizie: plecam de acasa sau ne continuam viata alaturi de cei care ne-au dat viata si ne-au crescut?
Este o incercare prin care multi dintre voi ati trecut si puteti cu siguranta sa va identificati in aceste cuvinte.


De ce este considerata plecarea de acasa un moment crucial pentru individ?
Pentru ca, acasa inseamna liniste sufleteasca, intelegere, protectie, simplitate, comoditate, dragoste si sentimentul ca apartii unei familii minunate.
Plecarea de acasa, este necesara pentru fiecare individ intrucat ajuta la dezvoltarea lui emotionala.
Despartirea de familia de origine iti croieste pasii spre:
– A avea grija de tine;
– A-ti construi propria familie;
– A fi responsabil;
– A te confrunta cu problemele vietii pe care le-ai evitat pana acum;
– A-ti schimba perceptia despre lumea de afara;
In luarea deciziei de separare ne confruntam nu numai cu provocari exterioare, ci si cu inertia lumii noastre interioare, rezistenta la schimbare.
Cel ce pleaca de acasa este dominat de sentimente ca:
-culpabilitate;
– neputinta;
-ingrijorare fata de parintii pe care-i lasa in urma;
Un pas important spre o maturitate independenta este acceptarea realitatii ca separarea este posibila si de dorit. Personalitatea noastra de adulţi, cu tot ce are pozitiv, dar şi negativ, este de neconceput fara familia din care provenim, fara parintii, fratii si surorile noastre. Uneori insa, ramanem prea atasaţi de prima noastra familie şi nu indraznim sa parcurgem etapele formarii propriului sistem familial.


Iata 5 perspective de luat in considerare atunci cand ai plecat de acasa:
1. Priveste pozitiv atat in trecut cat si in viitor. (Trecutul reprezinta casa parinteasca iar viitorul este casa parinteasca plus persoana ta).
2. Construieste-ti propria retea sociala din care sa-ti extragi tot ce inseamna spirjin emotional, sentimentul apartenentei la un grup,ideea ce esti iubit si de altcineva in afara de familia ta.
3. Incearca sa devii independent atat financiar cat si emotional. Odata avand capacitatea de a castiga bani pentru intretinerea ta si poate a familiei tale ( cand va fi momentul), iti vei dezvolta imaginea de sine si sentimentul utilitatii.
4.Viziteaza-ti familia cu ocazia unor evenimente: sarbatori religioase, zile de nastere etc. Plecare de acasa nu inseamna neglijarea familiei, ignorarea lor, din contra se creeaza un al tip de relatie. O relatie intre oameni maturi care pastreaza legatura frecvent.
5.Fa-ti o lista cu avantajele si dezavantajele plecarii de acasa. Daca uneori esti prins in momente nostalgice si iti spui:”Mai bine ramaneam acasa”, gandeste-te cum ar inclina balanta.

 Plecarea din sanul familiei este un proces normal ce face parte din cursul vietii. Este un examen pe care trebuie sa-l promovezi pentru a avea acces la maturizare sanatoasa si dezvoltare individuala.

 

Alte ARTICOLE PSIHOinFormat despre FAMILIE&PARENTING:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *