Tu ce vrei sa te faci cand vei fi mare? – actiuni necesare pentru a-ti gasi drumul in viata

Tu ce vrei sa te faci cand vei fi mare? – actiuni necesare pentru a-ti gasi drumul in viata

Cu siguranta cel putin o data in copilarie am privit cu uimire persoana/ele care ne adresau in mod insistent la infinit aceasta intrebare. Imi aduc aminte ca aveam o matusa care, de cate ori venea in vizita, in mod inevitabil ne punea si aceasta intrebare. Dar ceea ce a urmat a fost si mai interesant, pentru ca a venit vremea in care eu singura mi-am tot pus intrebarea, in mod inevitabil si insistent.  Asa ca dedic aceste cateva randuri celor care acum isi pun intrebarea: “ Eu ce o sa fac cand o sa fiu mare?”.

Decizia asupra unei profesii este una din cele mai dificile optiuni pe care o persoana trebuie sa o ia in viata. Importanta acestei decizii deriva fara indoiala, din faptul ca aceasta decizie ne afecteaza intreaga noastra viata dar si pe a celor din jur, fie ei familia sau comunitatea in care alegem sa traim.

De obicei luam decizia asupra profesiei la varste destul de fragede si entuziasmul joaca un rol important in realizarea acesteia. Entuziasmul se refera la credinta ca decizia corecta asupra alegerii profesiei ne va schimba viata in bine, ceea ce este adevarat. Acesta este motivul principal pentru care alegerea profesiei devine o decizie atat de importanta si care, de multe ori, genereaza sentimente de teama si nesiguranta.

Este important sa se faca distinctia intre profesie si cariera. Profesia reprezinta formarea de baza a unei persoane, in timp ce cariera se refera la evolutia personala din punct de vedere profesional. De aceea sunt foarte multe persoane care la baza au o anumita profesie, dar urmeaza o alta cariera, sau chiar persoane care nu au de la inceput o formare de baza (profesie), dar care au urmat o anumita cariera (si-au insusit cunostinte practice intr-un anumit domeniu) pe parcursul careia si-au completat si formarea profesionala necesara si compatibila.

Mai multi autori au incercat sa explice notiunea de cariera intr-o singura definitie unanim acceptata, dar au ajuns la concluzia ca aceasta trebuie privita din doua perspective: subiectiva si obiectiva. Cariera obiectiva se refera la  succesiunea de pozitii intr-o ierarhie, impreuna cu functiile asociate pe care le poate ocupa o persoana, in timp ce cariera subiectiva se refera la cadrul dinamic in care o persoana isi percepe viata, in intregul ei, si interpreteaza semnificatia diferitelor calitati personale, actiuni si lucruri care i s-au intamplat.

Cariera individuala se dezvolta prin interactiunea dintre aptitudinile existente, dorinta de realizare profesionala a individului si experienta practica concreta pe care acesta a acumulat-o.

De ce va vorbesc despre cariera desi, succesiunea fireasca este aceea de a ne alege intai o profesie si apoi sa ne decidem asupra carierei? Pentru ca o pondere destul de mare a tinerilor aflati la momentul alegerii profesiei viseaza, de fapt, la cariera pe care o vor urma. Asadar, este important sa avem in vedere ambele dimensiuni.

Pentru a alege profesia potrivita este nevoie de o autoanaliza sincera in care sa ne recunoastem aptitudinile, abilitatile si nu in ultimul rand inclinatiile, vocatia. Pentru a va verifica este practic sa o faceti raspunzandu-va la intrebari de genul:

  1. CUM as prefera sa lucrez? – este important pentru mine sa-mi satisfac hobby-urile in timp ce practic meseria?; Imi doresc o meserie care sa ma solicite mai mult fizic?; o meserie “curata”?; Prefer sa lucrez in echipa sau independent?
  2. CE voi realiza in viata? – imi doresc o mesesrie care sa corespunda deplin aptitudinilor mele; vreau sa castig un salariu….; vreau sa-mi construiesc o cariera in …..; ma atrag profesiile independente, liberale.
  3. CARE imi sunt aptitudinile? – Sunt o persoana dinamica?; Imi asum de fiecare data responsabilitatea pentru ceea ce fac?; Ma consider flexibil si dispus sa lucrez in echipa?; Pot indeplini mai multe sarcini in acelasi timp? Sunt pe deplin increzator in capacitatea mea de a invata continuu? Sunt o persoana calma, linistita?

Am abilitati numerice?; Sunt creativ?; Am o gandire logica, abstracta?; Ma bazez pe imaginatie si intuitie? Sunt o persoana vizuala, kinestezica, auditiva? Am o capacitate de memorare…etc.

Acum, daca m-am gandit la o profesie pe care sa o urmez cum verific daca este potrivita pentru mine?

Ex. : Vreau sa devin medic. Ce presupune aceasta meserie? Care sunt calitatile necesare? Care este specificul ei? Dar specificul specialitatii care mi-ar placea sa o profesez? Etc.

Verifica daca intrunesti in mare, calitatile si abilitatile necesare pentru a urma aceasta profesie si, care anume ar trebui sa mai imbunatatesti si chiar invata?

Toate cele prezentate mai sus se refera la noi insine ca sursa de informatie, dar in alegerea profesiei si a carierei contribuie in mod semnificativ si surse externe:

–          Traditia familiala;

–          Tendintele sociale ;

–          Economia  etc.

De aceea este matur si intelept sa culegem informatii si in acest sens. Este cunoscut si “vizibil” faptul ca economoia sufera transformari continue, ca unele meserii de mare interes in anii anteriori acum nu se mai regasesc in prima linie a preferintelor si trend-ului de piata etc.

Este important ca in mijlocul tuturor acestor lucruri sa ne gasim locul individual, sa ne dezvoltam atat pe plan personal cat si in planul social, adica sa lasam ceva in urma si prin contributia noastra sa facem bucatica de lume in care traim, mai buna si mai frumoasa. 

Daca esti la varsta la care trebuie sa-ti alegi o profesie foloseste articolul de mai sus ca un prim pas, alcatuieste-ti un plan si discuta-l  si cu altcineva. Iar daca esti parinte si copilul tau este adolescent, atunci sprijina-l, ajuta-l sa-si organizeze informatiile legate de alegerea profesiei. Ajuta-l sa-si alcatuiasca un plan si sa-si evalueze cat mai complex posibil, optiunile.

Lasa-mi parerea ta despre ce ai citit mai sus si impartaseste cu noi din experienta ta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *