7 mituri despre psihoterapie

 7 mituri si realitatea despre psihoterapie

Cuvantul psihoterapie este inconjurat de o serie de mituri care, adesea, nu au nimic in comun cu realitatea acestui proces specific. Fiintele umane au tendinta de a se teme de nefamiliar si sa fie speriate de ceva despre care au doar o vaga idee.

Iata cateva dintre ele:

Mitul # 1. Psihoterapia este ceva vag, neclar si nedistinct. Nimeni nu stie cu adevarat ce este si fiecare psihoterapeut face din aceasta ceea ce vrea el.

Realitate: Simplul fapt ca exista numeroase definitii atribuite cuvantului “psihoterapie”, contribuie semnificativ la formarea convingerii ca psihoterapia este ceva vag si nimeni nu stie exact. Mai mult, pentru ca au fost identificate peste 400 de sisteme de psihoterapie diferite, unele persoane presupun ca fiecare psiholog terapeut face ceea ce vrea in acest proces.

Insa, in ciuda faptului ca exista atatea forme de aplicare a psihoterapiei, psihoterapia este un proces foarte specific cu o serie de caracteristici distincte. Daca vom lua toate definitiile (universale, profesionale, oficiale – legale) vom descoperi cel putin trei caracteristici comune pe care acestea le evidentiaza:

•  Este un tratament sistematic

•  Vizeaza schimbarea/ameliorarea

•  Presupune o relatie profesionala

 Mitul # 2. Psihoterapeutul citeste mintea celeilalte persoane

Realitate: Se poate spune ca un psihoterapeut citeste sau vede mintea clientilor sai, insa numai figurativ. Efectiv, unul dintre principalele obiective ale psihoterapeutului nu este de a citi mintile clientilor, ci de a determina obiceiuri in perceptiile clientilor, reactiilor emotionale si de comportament care le provoaca acestora suferinta. Apoi il invata pe client sa-si identifice singur posibilele obiceiuri disfunctionale: il invata sa-si “citeasca” singur propria minte, rezultand intr-o colaborare intre cei doi pentru a putea inlocui disfuntionalitatile cu obiceiuri, reactii si comportamente adaptate.

 Mitul # 3. Psihoterapeutul da sfaturi pentru a rezolva o problema, un conflict sau pentru a depasi stresul emotional.

Realitate: In general, psihoterapeutul nu da sfaturi clientilor sai si exista un motiv pentru asta. In primul rand, oferind sfaturi, terapeutul isi impune propria parere, perspectiva asupra problemei si nu mai respecta rolul profesional in care se afla. Adesea, perspectiva personala a terapeutului asupra unei probleme poate fi diferita de cea a clientului. In al doilea rand, oferind sfaturi, terapeutul priveaza dreptul de a alege a clientului – un drept fundamental al omului. Asadar, terapeutul il poate ajuta pe client sa gaseasca cat mai multe alternative pentru solutionarea problemei sale, apoi il sustine in alegerea facuta, prelucrand in permanenta informatiile, astfel incat clientul sa invete despre el si modul sau de operare.

Mitul # 4. Terapia nu a functionat, pentru ca in continuare sufar emotional.

Realitate: Psihoterapeutul nu poate “vindeca” clientul, pentru ca asa cum am vazut deja, terapia psihologica este o munca in echipa, ceea ce implica munca si efort de ambele parti.

Cu alte cuvinte, pentru ca o terapie sa fie eficienta si de succes, clientul si terapeutul trebuie sa formeze o echipa, avand incredere unul in celalalt ca lucreaza la indeplinirea obiectivului propus. Mai mult, terapeutul psihologic lucreaza in cabinet, clientul in afara acestuia in propria viata. Impreuna redefinesc si contribuie la ameliorarea suferintei emotionale. Un client va sti ca urmeaza o terapie de succes pentru ca se va simti substantial mai bine.

 Mitul # 5. Toti psihoterapeutii sunt la fel.

Realitate: Sunt toti medicii, avocatii, preotii, profesorii etc. la fel? Este extrem de important pe cine alegi sa-ti fie psihoterapeut si daca pleci de la acest mit, nu vei putea face o alegere buna. Este extrem de important sa alegi un psihoterapeut care ti se potriveste si cu care poti dezvolta o relatie autentica, de incredere si suport. Aceasta relatie intre client si psihoterapeut, s-a dovedit in urma multor cercetari ca avand o pondere impresionanta in reusita terapiei. Deci, nu toti terapeutii sunt la fel si acest lucru este bun, pentru ca daca nu ti-a placut de unul, inseamna ca ai de unde alege.

Mitul # 6. Nu am nevoie de psihoterapie, pentru ca citesc multe carti, articole etc. de dezvoltare personala si stiu tot ceea ce mi-ar putea spune un psiholog.

Realitate: Este foarte posibil ca sa nu ai nevoie de psihoterapie. Nu toti avem nevoie de psihoterapie, dar cred ca oricine ar putea beneficia de pe urma acesteia. Cum stii daca ai beneficia de intalnirea cu un psiholog? Vei sti acest lucru daca descoperi ca citesti toate aceste carti, de fapt din nevoia de a gasi raspunsuri la anumite probleme, lipsuri, dileme despre propria persoana si ai decis sa faci aceste lucruri singur si nu cu un specialist. In rest, este excelent ca vrei sa te dezvolti si citesti pentru ati atinge acest obiectiv.

Mitul # 7.  Doar oamenii bolnavi merg la psihoterapie.

Realitate: Un articol publicat recent in Jurnalul American de Psihiatrie, mentioneaza ca doar 2.4% din pacientii care se prezinta la spital sunt internati, restul necesitand fie tratament combinat: psihiatric ambulatoriu si psihoterapie, fie tratament psihoterapeutic. Deasemenea se mentioneaza in articolul respectiv ca cei cu probleme severe sau persoanele din jurul acestora au o atitudine proactiva si sunt mult mai preocupate de rezolvarea acestora, decat persoanele care au probleme dar cred ca pot face fata singuri. Intrebarea este: daca ma simt rau, trebuie sa innebunesc ca sa consult un psiholog?

ALTE ARTICOLE DE PSIHOTERAPIE:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *