Harta personala. Existenta si trairile noastre

Harta personala. Existenta si trairile noastre

Cand esti in contact deplin cu ceea ce simti la nivelul corpului tau, esti pregatit pentru a-ti constientiza nevoia, suferinta, problema. Aceasta descoperire este uneori subita, dar in general, atunci cand se intampla printr-un proces natural, fara asistare si/sau indrumare, constientizarea apare in urma unui proces indelungat, presarat cu obstacole si ocolisuri.

De cele mai multe ori, o persoana constata ca o nevoie nu ii este satisfacuta, insa opreste procesul la acest stadiu, considerand ca acest lucru este suficient pentru a schimba situatia. Un element de o importanta majora in procesul constientizarii este realitatea, iar un altul este timpul.

Harta personala
Harta personala. Existenta si trairile noastre

Cu alte cuvinte, atunci cand constientizez o suferinta, nevoie etc. pentru a aduce o rezolvare functionala si adecvata, este necesar sa evaluez si realitatea momentului prezent, lucru care ma aduce in situatia de a constientiza si proiectiile si predictiile timpului trecut si respectiv, a timpului viitor. Existenta si trairile noastre au loc “aici si acum”, insa ceea ce simtim poate fi o proiectie actualizata a unei traume trecute, sau a anticiparii unui moment viitor care inca nu a avut loc.

Spre exemplu: – “Diana” se uita in ochii verzi ai lui “Emil” care o priveste cu caldura, insa ea simte cum o cuprinde un val de tristete si nostalgie. Pe moment nu intelege de ce. “Emil”, observa si el umbra de tristete de pe fata “Dianei” si nu isi poate explica cum de zambetul lui i-a provocat tristete. – “Diana” traieste tristetea si nostalgia in realitatea momentului prezent, insa sentimentele au fost evocate de proiectia interioara pe care a realizat-o – ochii verzi si calzi ai lui”Emil” ii amintesc de tatal ei, lucru care pana la constientizare a determinat-o sa aiba o atitudine mai degraba ca de fiica in relatia sa cu “Emil”, care l-a randul sau, era foarte contrariat si adesea frustrat de reactiile de tristete ale “Dianei” la gesturile sale. Toate acestea in timp ar fi dus la erodarea relatiei.

Cu totii avem o harta personala interioara pe baza careia intelegem si interpretam lumea, oamenii si pe noi insine, insa daca aceasta nu este actualizata (prin constientizare ca prim pas), atunci riscam sa nu traim autentic in relatie cu realitatea timpului prezent, adica aici si acum!

3 responses to “Harta personala. Existenta si trairile noastre”

  1. Multumesc! Interesant si demn de aprofundat acest subiect.Ludmila-Gillda

  2. Buna Oana,
    M-am regasit in acest articol. Sunt multe momente in prezent care imi provoaca diferite sentimente datorita trairilor din trecut. Mi se intampla de multe ori sa fiu prezenta fizic intr-un loc si psihic in alt loc si sa zambesc, cand poate in prezent nu era momentul potrivit…
    Felicitari, sunt foarte interesante articolele tale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *