Cum sa fii un parinte mai bun?

Aylam with big hand I

A fi parinte, inseamna avea un job responsabil cu norma intreaga toata viata.

Cu totii ne dorim sa fim parinti ideali si sa le oferim copiilor nostri o educatie echilibrata, astfel incat sa isi dezvolte potentialul nativ si sa faca fata oricarei provocari. Pentru aceasta, un climat armonios si o buna comunicare in cadrul familiei sint esentiale.

Pare un tel greu de atins?

Iata cateva  sfaturi utile , care te pot ajuta in relatia cu copilul tau:
1. Incurajeaza-l sa-si dezvolte personalitatea! Nu-l influenta negativ in alegerile pe care le va face in viata. Este important sa simta ca acel lucru este facut pentru el si ca acele actiuni le poate duce la sfarsit.
2. Motiveaza-l sa mearga mai departe chiar daca uneori esueaza. Sprijinul familiei este cel mai important dintre toate suporturile oferite. Astfel il vei ajuta sa-si dezvolte imaginea de sine si increderea in fortele proprii.
3. Fii un parinte cu o atitudine deschisa, raspunde-i la telefon de cateori te suna. Ofera-i raspunsuri la intrebarile pe care ti le adreseaza si arata-ti curiozitatea fata de subiectele lui de interes.
4.Implica-ti copilul in activitatile gospodaresti: fie ca o ajuta pe mama cumva la bucatarie sau pe tata prin curte, este necesar sa fie implicati pentru a li se dezvolta simtul de a-i ajuta pe oameni si pentru a-si dezvolta sentimentul de valoare, utilitate.
5. Explica-i pe intelesul lui de unde provin banii. Acest aspect te va ajuta in momentele cand esti cu el la supermarket sau intr-un magazin cu jucarii si isi va dori toate lucrurile existente in magazine. Nu cumpara tot ce-si doreste copilul, fa-l sa inteleaga ca trebuie sa fie cumpatat si ca banii sunt limitati.
6. Invata-l sa nu fie risipitor: sa nu iasa din casa si sa lase televizorul aprins, lumina aprinsa, sa nu arunce lucruri de valoare la gunoi etc. Astfel il vei ajuta sa-si dezvolte simtul economisirii si cumpatarii.
7. Incearca sa-l educi in privinta fenomenului de violenta. Sa nu se bata/certe cu alti copii fara motiv si atunci cand este implicat sa o faca fara apel la violenta.
8. Invata-l cuvintele magice: ”multumesc”, “imi cer scuze”, “cu placere”. Bunele maniere ar trebui sa-i fie un capitol cunoscut. Este important sa stie cum sa-i respecte pe ceilalalti pentru a se respecta pe sine.
9. Iarta-i greselile dar intr-o maniera in care copilul sa nu te eticheteze drept intotdeauna iertator. Acest lucru il obtii explicandu-i principiul cauza- efect, respectiv fapte – consecinte. Atunci cand il pedepsesti, iarta-l ulterior si ai grija sa nu-i amintesti mereu greseala comisa, ci mai degraba consecintele pe care a trebuit sa le suporte.
10. Ofera-i informatii pretioase despre jocurile de noroc, tutun, alcool, droguri (la varsta la care el intelege), pentru a nu fi subiecte tabu si sa-i starneasca vreo curiozitate.
11. Respecta-i dreptul la intimitate. Nu-i citi jurnalul, mesajele din telefon (cand este cazul), astfel isi va mari doza de respect pentru voi ca si parinti, iar relatia voastra se va cimenta pe o baza de incredere reciproca.
12. Nu-l critica in fata prietenilor sai. Incearca sa va rezolvati problemele acasa, in mediul in care se simte el securizat. Nu-i pune niciodata in pericol statutul obtinut fata de cei de aceasi varsta cu el.
13. Spune-i cat mai des cat demult il iubesti! Copiii au nevoie de afectiune si dragoste neconditionata iar cei mai in masura sunteti dumneavoastra, parintii.

Lista poate continua, dumneavoastra ce adaugati?

Alte ARTICOLE PSIHOinFormat despre FAMILIE&PARENTING:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *